Összes oldalmegjelenítés

2013. szeptember 29., vasárnap

Omlós mandulás süti fügelekvárral

Szinte minden nap sütök valami kekszet a családomnak, had hízzanak (de nem teszik). Nekem bezzeg a nyálam csöpög és sanyargatom magam, mivel csak egy-két kekszet kóstolok meg, hogy ellenőrizzem az eredményt, mi született a munkámból. Ezeket pillanatok alatt összeállítom és maximum negyed óra alatt meg is sütöm. Még arra is gondolok, hogy olyankor süssek, amikor valamiért egyébként is bekapcsolnám a sütőt.


Ez egy finom omlós keksz lett, melyet isteni fügelekvárral töltöttem (Jucika barátnőm kedves szülei leptek meg vele) és néhány levendulavirágot vetettem rá.

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 5 dkg porcukor (levendulavirágos)
  • 10 dkg hideg vaj
  • 14 dkg tönköly fehér liszt
  • 5 dkg mandulaliszt
  • 1/2 kk fahéj
  • csipet só

A töltéshez:
  • fügelekvár
  • levendulavirág

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit robotgépben összegyúrtam, fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tettem, majd zöld diónyi golyókat gyúrtam, amit sütőpapírral bélelt tepsibe tettem egymástól távolabb. Majd támadást intéztem egy teáskanállal és a közepükbe mélyedést nyomtam. A sütőt közben előmelegítettem 180 fokra hőlégkeverésen és 5 percre betettem sülni a tésztákat. Amikor letelt az idő és már emelkedtek a tészták, kivettem őket és mindegyik közepébe csapott teáskanálnyi lekvárt mértem, hogy nehogy kibugyogjon az üregéből és visszatoltam a tepsit további 5 percre. Ennyi idő alatt megsült a süti. Csak ekkor szórtam rá a levendulavirágokat, nehogy összeégjenek. A tepsiben hagytam kihűlni a tésztácskákat, nehogy eltörjenek. 24 db lett ebből a mennyiségből s olyan hihetetlen gyorsan eltűnt, mintha nem is sütöttem volna semmit. Aztán a fiam forgatta a fejecskéjét, hogy hol találhatna még ilyen finom sütit, de sajnos már nem volt.

Írós-kovászos kenyér

Újabban mindent íróval készítek. Nagyon megszerettem, mert a kenyerek, péksütemények nagyon jó ízűek, lágyak, sokáig frissek maradnak tőle (már ha megmaradnak addig).


Hozzávalók:
  • 25 dkg írós kovász (1,5 dl író és 10 dkg tk. tönkölylisztből készült, 3 napig érlelt)
  • 50 dkg tönköly fehér liszt
  • 1,5 dl író + 0,5 dl tej keveréke
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 tk só
Elkészítése:

Tulajdonképpen csak türelem szükségeltetik. Én reggel, mielőtt elmentem dolgozni, bekészítettem minden hozzávalót a kenyérsütőgépbe és dagasztó programra kapcsoltam. Mikor hazajöttem a munkából, kivettem a tésztát, enyhén lisztezett deszkán átgyúrtam, cipót formáltam belőle és a tetejét megkentem olajjal, letakartam folpackkal és hagytam kelni. Mivel hűvösödött az idő, legalább 2 óra eltelt, mire megnőtt a tészta, de ha kitartóan várakozunk, akkor a tészta mindenképpen megkel. 200 fokra előmelegítettem a sütőt hőlégkeverésen. Aljába egy tálba vizet tettem párologni. A kenyeret alufóliával letakarva 20 percig sütöttem  , aztán levettem a fóliát, hogy barnulhasson. Kb. 45 perc alatt sült meg a kenyér. Rácsra tettem hűlni. Igazán nem igényel több munkát, mint az élesztős kenyér, de annyival másabb, természetesebb, ízletesebb.

2013. szeptember 28., szombat

Megjött a kedvem a grillezésre

Annyira tetszett a grillparty a Gastropolisban, hogy én is nyársat ragadtam és ebédre összedobtam a családnak egy finom őszi grillnyársat.


Hozzávalók:
Pác a csirkéhez:
  • 0,5 db citrom (leve + reszelt héja)
  • 0,5 közepes db lime (leve ! reszelt héja)
  • 1 teáskanál  himalája só
  • 1 ek golden szirup
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 g ötszínű bors
  • 3-4 borókabohyó
  • 0,5 dl dióolaj

A grillhez:
  • 30 dkg csirkemell filé
  • 25 dkg őszibarack
  • 25 dkg szilva
  • 10 dkg szőlő
  • 10 dkg halloumi ajt
  • 3 db nagy füge
  • 5 dkg kecskesajt
  • 3 fél dió
  • 4 ek olívaolaj

Tálaláshoz:
  • 1/2 fej tölgyfa salátalevél
  • 1 ek balzsamecet krém


Elkészítése: 

A pácba valókat összekevertem, és a 3x3 cm-es kockákra vágott csirkemellet 2-3 órára bepácoltam, addig hűtőbe tettem. A grillsajtot is a csirke méretére  vágtam
Az őszibarackot és a szilvát kimagoztam. A barackot a csirke méretére vágtam, a szilvát egyben hagytam, csak a magot távolítottam el belőle.
Mikor a húst kellően átjárták az ízek, akkor dupla nyársra húztam  hangulatom szerint a hozzávalókat. (Ebből a mennyiségből 6 db kb. 30 cm-es nyársat készítettem.)
Nagy serpenyőbe kevés olívaolajat öntöttem, és a nyársak minden oldalát erős tűzön 1-2 perc alatt megpirítottam, hogy kérget kapjon a hús, majd az így elősütött nyársakat tepsibe tettem. Közé tettem a fügéket, melyeket félig négybe bemetszettem, alulról megnyomva szétnyitottam a tetejét, ahova a fűszeres kecskesajtot és diót töltöttem.
A tepsit 180 fokra hőlégkeverésen a grill alá tettem 5-6 percre, ennyi idő alatt készre sült minden.
Tálalásnál a tányérra tölgyfa salátaleveleket fektettem, meglocsoltam besűrített balzsamecettel, és a nyársakat a tetejére fektettem. Az egészet megkoronázta a diós, kecskesajttal töltött szép érett füge.

Grillparty a Gastropolisban Csillik Gáborral.

Eljött a délután elindultunk Ilike barátnőmmel a Dettitől kapott két személyes belépőnkkel a közeli főzőiskolába. Bemutatkoztunk, lepakoltunk, kötényt kötöttünk és vártuk a többieket. Hamar összeállt a csapat és séfünk, tanítónk, Gábor máris ontotta az ismereteket felénk. 
Három fogásos grill vacsorát készítettünk el, s a ráadás a Gábor által elkészített meglepetés desszert volt.
Beosztottuk, hogy párosával mindenki egy-egy fogás előkészítésével kezdjen a feladathoz.

Lazacnyárs málnaecetes pok choi-jal: 

Hawaii zsongás:


Pikáns oldalas grillezett kukoricával:


Mindannyian kitettünk magunkért. Folyamatosan folyt a munka. Gábor magyarázott, beavatott kulisszatitkokba a főzés terén. Jó hangulatú volt az este. 
...és íme a végtermék:


A meglepetés desszert pedig sütőtökös flan volt csokoládé mousse-szal


Gáborral:


Itt szeretném megköszönni Farkas Bernadettnek ezt a felejthetetlen estét.

2013. szeptember 25., szerda

Fűszeres szilvalekvár

Nagyon szép szilvát vettem a Lidlben, míg vártam, hogy a fiam sorra kerüljön a fogorvosnál. Enni vettem, de annyi gyümölcs ül a hűtőben, hogy nem nagyon került volna rá sor, ezért reggel összeállítottam, amit bele gondoltam és elkezdtem lassan főzni. Nem egy nagy mennyiség, de nálunk eléggé keresett cikk a szilvalekvár, ezért sohasem lehet sok belőle. Minden alkalommal máshogyan ízesítem. Íme a mai: öt közepes méretű üveggel lett ebből a mennyiségből.



Hozzávalók:
  • 2,5 kg kimagozott szilva
  • 12,5 dkg demerara nádcukor
  • 1/2 rúd vanília
  • zöld diónyi gyömbér
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt öt színű bors
  • 1 kk őrölt rózsabors
  • 3 db szegfűbors
  • 3 db borókabogyó
  • 3 db szegfűszeg őrölve
  • 1 tk citruspor

Elkészítés: 
Nagy-nagy türelmet igényel. Állunk, kavargatjuk, míg legalább 1/3-val csökken. Ekkor belekevertem egy púpozott tk Kaldenekker - féle pektint, amivel még 5 percet Forraltam a lekvárt. Sterilezett üvegekbe töltöttem színültig, celofánnal, majd a tetejével lezárva az üveget papírba csomagolva kosárba pakoltam őket szorosan és egy vastag takaróval letakartam. Ott fogom hagyni legalább 3 napig, hogy ott hűljön ki. Aztán elfoglalhatja a helyét a többiek mellett a polcon.

2013. szeptember 24., kedd

Felfut a szekerem (mondja az én Juci barátnőm)?

Nyertem egy könyvet Nigella Lawsontól, mert minden héten elkészítem az általa küldött receptet és visszaküldöm neki a képet a neki.
Evvel  nyertem az első héten.
Íme a második  ínycsiklandó recept.
Végre megérkezett a harmadik recept is. 
Folytatom, amíg csak kapom tőle a recepteket. Nagyon szeretem amit és ahogyan főz. Egyszerű, gyors, finom.

Minap egy kedves blogger társam  felajánlott egy két főre szóló lehetőséget a Kotányi Grill Kurzuson való részvételi lehetőséget a Gastropolis Főzőiskolában.  Már alig várom.
Ismerettségünk még a nyáron kezdődött, amikor is a Jar Platinum főzőverseny keretében egy főzőkurzust nyertünk Bereznay Tamással való főzéssre. Fergeteges este volt, nagyon élveztem a részvételt.
Három fogást készítettünk el: 
Kenyérbe töltött szűzérmét
Lestyános kecskesajt bundában málnaecetes salátával és
Katalán krémet
Jót főztünk, jót ettünk, jókat mulattunk. Nagyszerű élmény volt. No itt találkoztam Dettivel, akivel végig együtt főztük az egész este menüit.
  
Ma jött az újabb hír:
Kedves Játékosunk!

Örömmel értesítjük, hogy tippje bekerült azon praktikák közé, melyekből az ALDI Háziasszonyok Nagykönyvének tartalma összeáll a szerkesztés után.
Mivel Ön is társszerző lett, a tipp beküldésekor Ön által is elfogadott Részvételi- és játékszabályzatnak megfelelően az elkészült kiadásban nevével és fotójával együtt szerepelni fog. Gratulálunk!

Üdvözlettel,

A Hab Advert Kft. csapata (Az ALDI Háziasszonyok Nagykönyve nyereményjáték szervezői)


Van még egy függőben levő ügyem, amit szintén be fogok mutatni, ha vége a sorozatnak.
Nem akarom fényezni magam, de olyan boldog vagyok, hogy azzal foglakozhatok és az hoz sikereket, amit nagyon is szeretek.

2013. szeptember 16., hétfő

Magos tönkölykenyér íróval

Teljesen mániámmá vált az íróval való kenyérsütés. Ízletes, lágy kenyereket lehet vele készíteni, melyek sokáig frissek maradnak.







 Hozzávalók:

  • 40 dkg tönköly fehér liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl író
  • 1 dl langyos víz
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1,5 teáskanál
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 marék hámozott napraforgó
  • 1 marék hámozott tökmag
  • 1 marék fehér szezámmag

Elkészítése:

A langyos vízben feloldottam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, 7-8 perc alatt megkelesztettem.

Kenyérsütőgép üstjébe mértem a hozzávalókat és dagasztásra kapcsoltam a gépet.

Amikor a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkán átgyúrtam, három egyenlő részre osztottam, melyekből rudakat sodortam és ezeket összefontam. A fonatot kenyérsütő formába tettem, tetejét megkentem olajjal és letakarva folpackkal újra kelesztettem langyos helyen 25-30 percet.

Közben a sütőt előmelegítettem 230 fokra, aljába tálban vizet  tettem gőzölni.

Mikor a kenyér megkelt, lespricceltem langyos vízzel és a gőzös sütőbe tettem. A hőmérsékletet levettem 200 fokra és így sütöttem 20 percig. Mivel elkezdett barnulni a teteje, letakartam alufóliával. Lejjebb vettem a sütőt 180 fokra és további 20 percig sütöttem a kenyeret. Kivéve rácsra tettem, újra lespricceltem és ott hagytam teljesen kihűlni. Már alig várom, hogy felvághassam és megkóstolhassam.


Vargányás tejszínes csirke

Hétvégén főzőversenyre készülök (megint), így az ízeket kicsit őszies, erdeire vettem, hisz ott is ilyesmit fogok főzni, csak ott vadból. Most viszont csirkét készítettem, hogy gyorsan tálalhassam az ebédet az innen-onnan hazatérő családnak.







Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemell filé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 25 dkg vargánya
  • 3 szál sáfrány
  • 1 kk csipkebogyópor
  • 7-8 db borókabogyó őrölve
  • só egy nagy csipet
  • frissen őrölt fekete bors jócskán
  • 2 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín


Elkészítése:


A hagymát felkockáztam, kevés olajon megpirítottam. A csirkét ujjnyi csíkokra vágtam, a gombával ugyanígy jártam el. A feldarabolt csirkehúst a megpirított hagymára dobtam, sóztam, borsoztam, rászórtam a fűszereket és tovább pirítottam velük  néhány percig, majd a gombát is hozzáadva tovább pirítottam újabb 2-3 percig és csak ekkor engedtem fel a borral. Fedő nélkül forraltam közepes lángon  10 percig, hogy elszálljon a bor alkoholtartalma. Ezután a tejszínt is hozzáöntöttem és tovább forraltam 4-5 percig, míg jól besűrűsödött a mártás. Mivel kicsit „erdeis” ízt adtam a húsnak, így zöld fenyő tésztát főztem hozzá (illett a borókához).

2013. szeptember 15., vasárnap

Tojásos zöldbabköret grillezett provance-i csirkemellel

Egy nagyon gyors, nagyon finom ebéd. Szeretem az ilyeneket, főleg ha kevés időm van a konyhában való tevékenykedésre. Szerencsére sok ilyen van a tarsolyomban.


Hozzávalók:
A húshoz:

A körethez: 
  • 50 dkg ceruzabab
  • 1 kk só 
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek vörösborecet
  • 2 tojássárgája

Elkészítése:

A csirkét szeletekre vágtam, megkentem olívaolajjal, sóztam, borsoztam, meghintettem provance-i fűszerkeverékemmel és lefóliázva a hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek.
A zöldbabot sós forrásban lévő vízbe dobtam 4-5 percre, majd hideg vízzel leöblítettem, hogy ne főjön tovább. A tejszínt kemény habbá vertem, melybe belekevertem a tojások sárgáját, kis sót, frissen őrölt borsot, a lereszelt fokhagymát és végül a vörösborecetet.
Közben már felforrósítottam a vajat, rádobtam a zöldbabot és nyakon öntöttem a tejszínes, tojásos keverékkel. Néhány perc alatt megkötött a tojás, elkészült a köret. Ekkor már sültek a grillsütőben a fűszeres hússzeletek. Kolompolhattam az asztal köré a családot. Csodák csodájára a fiamnak is nagyon ízlett a köret is. Itt szeretném megveregetni John Burton Race vállát, akitől ezt a könnyű, ámde ízekben gazdag receptet láttam a reggeli kávézásom során.

Írós kelt buták

Író csöpög lassan a csapomból is, annyira szeretem, Minden tészta olyan lágy lesz tőle, hogy az elmondhatatlan. Meg kell kóstolni. Itt most 1,1 dl íróból és 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztből készítettem kovászt, mely 3 nap alatt megérett és azt használtam a tésztába.











Hozzávalók:
A tésztához:

  • 20 dkg írós kovász
  • 15 dkg öregtészta
  • 35 dkg fehér tönkölyliszt
  • 1 tojássárgája
  • 0,8 dl író
  • 0,7 dl langyos víz
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1 kk vanília kivonat


A vaníliás töltelékhez: 

  • 20 dkg mascarpone 
  • 4 ek cukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 púpozott ek főzés nélküli vanília pudingpor


Elkészítése: 
A tésztához valókat azonnal a kenyérsütőgép üstjébe mértem és dagasztó programra kapcsoltam. Amikor az lejárt, hagytam a tésztát kelni az üstben. 
Közben a töltelék hozzávalóit robotgéppel összekevertem és a hűtőbe tettem szilárdulni.
Mikor a tészta duplájára kelt (ez hosszabb időt is igénybe vehet, mert a kovásszal készült tészták lassabban kelnek, valamint sok minden befolyásolja a kelés folyamatát, a hőmérséklet, a páratartalom, a liszt minősége, stb.), de ha türelemmel megvárjuk, akkor megkelnek és isteni finomak lesznek.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam. Kinyújtottam kisujjnyi vékonyra. Egyik részét 10x10 cm-es kocka alakúra vágtam, melynek közepébe vanília pudingot töltöttem. A másik részét olyan 30x8 cm-es téglalapokra vágtam, ezeket átlósan háromszögekre osztottam, melybe raktam egy evőkanálnyi krémet a közepére, azt elhúztam rajta hosszában. Egy negyedbe vágott érett, édes fügét tettem a tészta széles részébe, majd feltekertem a tésztát. Keskeny végét alácsaptam, így nem nyílt ki és a töltelék sem szökött ki az alján. Tetejüket megkentem a maradék tojásfehérjével, és némi barna cukrot szórtam rá.  A sütőt előmelegítettem 160 fokra hőlégkeverésen és 25 perc alatt készre sütöttem a süteményeket.

Kovászos írós bagett

Beleszerettem az íróba. Életemben most vásároltam először, de azóta minden tésztába írót teszek. Naná, hogy a bagetthez is ezt használtam és persze Jenőt, hűséges csatlósomat, a teljes kiőrlésű tönkölykovászomat. 


Hozzávalók: 6 bagetthoz

·         20 dkg tönkölykovász
·         10 dkg öregtészta
·         50 dkg fehér tönkölybúza liszt
·         10 dkg burgonya (héjában főzve, reszelve)
·         1,5 dl író
·         1,5 dl langyos víz
·         1 teáskanál cukor
·         2 teáskanál só
·         5 dkg olvasztott vaj
·         10 dkg rozsliszt
Elkészítése:

10 dkg kovászt 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és 1 dl PI vízzel megetettem, és megvártam, míg jó magasra feljön, buborékos lesz. Ekkor hozzákevertem az összes többi alapanyagot, és a kenyérsütőgépbe téve dagasztó programra kapcsoltam, majd egy éjszakára benne hagytam kelni. Másnap a duplájára kelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrtam, kinyújtottam, hajtogattam: jobbról 1/3, balról 1/3, fentről 1/3, lentről 1/3 részét. A végén 9 réteg lett. Letakarva langyos helyen vagy kelesztő tálban pihentettem. A hajtogatást még 2-3 alkalommal megismételtem, ezzel biztatva a tésztát a minél gyorsabb mozgásra. 
Mikor már gyorsan újranő a tészta, megerősödött, lisztezett deszkán hat részre osztottam. Minden tésztadarabot hosszúkás téglalap alakúra nyújtottam, majd hosszában feltekertem, bagett sütőformába tettem, abban hagytam újra kelni úgy fél óra alatt. A tetejét megkentem vizes ecsettel.  A sütőt közben előmelegítettem 230 fokra hőlégkeverésen, és egy edénybe a sütő aljába vizet tettem párologni. Mikor a sütő elérte a megfelelő hőfokot, betettem a bagetteket, és 20-25 perc sütöttem meg őket aranybarnára.




Fügével, sonkával töltött krumplis pogácsa

Csak egy kósza ötlet volt. Krumplis pogácsát sütünk gyakran. Jó krumplis pogácsát talán már kevesebben. Nem villogni szeretnék, de nagyon finomra sikerült a tészta egy kis maradék krumplipüréből, ezért gondoltam meglepem magunkat egy finom uzsonnával Ilike barátnőmmel, ha már dolgoznunk kell.




A tészta hozzávalói: 

  • 1 dl kefír
  • 1 db tojás
  • 20 dkg burgonypüré
  • 8 dkg vaj
  • 2 dkg  friss élesztő
  • 1 ckk cukor
  • 2 teáskanál só
  • 40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
Elkészítése: 

A kefirt mikróban meglangyosítottam. Belekevertem a cukrot és az élesztőt, melyet felfuttattam habosra. Minden hozzávalót összegyúrtam, lágy tésztát kaptam belőle. Lisztezett kelesztőtálba téve 1 óra alatt duplájára kelesztettem. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, finoman átgyúrtam, maroknyi darabokat szakítottam ki belőle, amit kör alakúra nyújtottam.

                         
A tészta közepére helyeztem egy szelet sonkát és arra egy szép nagy érett fügét.

                       
A tésztát ráhajtottam a fügére, felül összecsíptem,kis batyut készítettem belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, tetejét felvert tojással megkentem.180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt megsütöttem.