Összes oldalmegjelenítés

2014. augusztus 17., vasárnap

Bárány osso bucco sajtos-spenóttal töltött raviolival

Szülinapomra evvel leptem meg magam és a családomat. Nem nagyon nagy macera, mégis különleges ebéd. Mondjuk nem a piacon vettem a húst, hanem a Lidlben az Új-Zélandi szeletelt báránycombot. Kísérteties emlékek támadtak fel bennem, mert valaha így készítettem kenguru steaket is, ami messze elmaradt az elvárásaimtól, de ez a választás igazi siker volt.





Hozzávalók: 3 fő részére
Az osso buccohoz:

  • fejenként 35 dkg csontos báránycomb szelet
  • 1 nagy fel vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 2 közepes sárgarépa
  • 3-4 ek olívaolaj
  • Maldon só
  • frissen őrölt bors
  • 5 dkg liszt 
  • 2,5 dl zöldségalaplé
  • 3 dl rozé
  • 2 szál rozmaring
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2 ek sűrített paradicsom


A raviolihoz:
A tésztához:

  • 2 tojás
  • 20 dkg durumliszt
  • 1 csipet sáfrány
  • 1 csipet füstölt paprika
  • 1 csipet só
  • 1 tk olívaolaj


A töltelékhez:

  • 1 ek olívaolaj
  • 20 dkg darabos mirelit spenót
  • 1 kk só
  • frissen őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma



  • 20 dkg cottage chees


a főzéshez:

  • 4 liter víz
  • 1 púpozott ek só
  • 2 ek vaj


Elkészítése:

A bárányszeleteket kivettem a hűtőből és a pulton hagytam, hogy szoba hőmérsékletűre melegedjenek. Csak ekkor megsóztam, borsoztam őket és beleforgattam lisztbe. Felforrósított olajon mindkét oldalukat 3-3 percig elősütöttem, majd tányérra szedtem. A lábast kitöröltem konyhai törlővel és 2 kanálnyi olajon megdinszteltem a felkockázott hagymát. Míg pirult, ugyanakkora kockákra felvágtam a sárgarépát, szárzellert és a fokhagymát, amit a megpirult hagymához adtam és tovább pároltam néhány percig. Rászedtem a hússzeleteket úgy, hogy zöldség minden rétegben legyen, rádobtam a két szál rozmaringot és felöntöttem a rozéval. Addig forraltam, míg az alkoholtartalma elpárolgott, majd az alaplét is hozzáadtam, lefedtem az edényt és a 150 fokos sütőbe tettem, ahol még fél órát sütöttem így. Aztán a tetejét levettem, ráreszeltem a citromhéjat és hozzákevertem a sűrített paradicsomot és további negyed órát sütöttem fedő nélkül. Így jól besűrűsödött a ragu. 

Mielőtt neki álltam volna a hús készítésének, robotgépben a tészta hozzávalóit összegyúrtam és folpackba csomagolva a hűtőbe tettem a tésztát pihenni. 
Miután a húst a sütőre bíztam, nekiláttam a tészta töltelékének elkészítéséhez. A spenótot egy kanál olajon elkezdtem nagy lángon pirítani, közben sóztam,borsoztam, ráreszeltem két kisebb gerezd fokhagymát és addig sütöttem, míg a víztartalma elpárolgott. Hagytam kihűlni, majd összekevertem a cottage chees-zel.
A pihentetett tésztát kinyújtottam, 9 cm átmérőjű köröket szabtam ki belőle, megtöltöttem a spenótos sajttal, a széleit vízzel megkenve összetapasztottam. Vizet forraltam, megsóztam és hatosával megfőztem a raviolikat 3 perc alatt. A kész tésztát olvasztott vajas serpenyőben forgattam meg.
Igazán megérte a fáradozást, mert osztatlan sikert arattam vele.

2014. augusztus 7., csütörtök

Vöröslencsés csicseriborsó curry

Imádjuk az indiai ételeket. Sokszor ebédeltünk indiai étteremben, ahol fiam számtalanszor választotta ezt az ételt. A Lidlben szerebcsére ibériai hét volt, így újra hozzájuthattam jó áron a finom portugál csicseriborsó konzervemhez. Jól feltankoltam, mert tapasztalataim szerint ez a legízletesebb nálunk kapható konzerv. Pillanatok alatt elkészült belőle az étel.


Hozzávalók:

  • 10-12 dkg vöröslencse
  • 2 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 diónyi gyömbér
  • bors
  • 1 tk őrölt korianderma
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk currypor
  • 80 dkg csicseriborsó konzerv
  • 20 dkg hámozott paradicsomkonzerv
  • 2 dl zöldség alaplé
  • 4 dl kókusztej


Elkészítése:

A fűszereket szárazon megpirítottam, míg el nem kezdtek illatozni, ekkor hozzáadtam az olajat, majd a hagymát, amit megpirítottam. Ekkor belereszeltem a gyömbért és a fokhagymát és kicsit azt is pirítottam. Hozzáadtam a vöröslencsét és felengedtem annyi zöldség alaplével, ami ellepte, majd lefedve 10 percig főztem. Ennyi idő alatt meg is puhult. Összetörtem botmixerrel, de csak annyira, hogy kisebb darabos legyen , nem pedig pürésre. Lecsepegtettem a csicseriborsót és az is hozzátettem. Beletettem a paradicsomot, amit nagyjából összenyomkodta és a kókusztejet is és így főztem még 8-10 percet. Ez idő alatt főzelék állagúra besűrűsödött. Tálalásnál, aki szereti, szórjon rá friss korianderzöldet.

Illatos omlós csirke

Mint minden nap ma is a rohanással telt, így viszonylag hamar elkészíthető ebédet választottam, amit a család is szívesen megeszik. Így esett a választásom erre a kínai kajára. Mikor a fiam kicsi volt és valahova siettünk, akkor útközben mindig ilyet kért, amit aztán a kocsiban utazás közben gyorsan befalt. Pedig az sokkal gyengébb eresztés volt.



Hozzávalók:
A húshoz:
Pácolni:

  • 1 dl kókusztej
  • 1 kk fokhagyma granulátum
  • 1 kk só



  • 60 dkg csirkemell filé



  • 3 tojás fehérje
  • 5 ek étkezési keményítő
  • bors
  • 1 kk fokhagyma granulátum /  vagy frissen reszelt fokhagyma



  • 4-5 dl olaj a sütéshez


A mártáshoz:

  • 2 dl ketchup
  • 0, dl balzsamecet
  • 2 ek méz
  • 2 ek édes chiliszósz
  • 3 ek  szójaszósz
  • 2 ek worchestershire szósz
  • 1 kk gyömbér
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • egy csipet só


Elkészítése:

A csirkemellet 1-2 harapásnyi falatokra szeleteltem. Csak azért pácoltam a fokhagymás kókusztejbe, mert volt bontva kókusztejem és így sokkal lágyabb lett a hús állaga és íze is.  Ebben állt, puhult a hús kb. egy órát.
A tojásfehérjében simára elkevertem a keményítőt, sóztam, borsoztam. A kókusztejtől lecsepegtettem a húst és megmártottam a keményítős tojásfehérjében, majd a felforrósított olajban mindkét oldalát 2-2 perc alatt aranyszínűre sütöttem.
Közben bőven volt időm arra, hogy összekeverjem a mártás hozzávalóit, amibe belereszeltem a gyömbért, fokhagymát és az újhagymát kis kockákra vágva.
Igen nagy sikere volt, mert mind elfogyott ebédre.  Máskor ekkora adagot kétszerre eszünk meg, de ma szerencsére csak úgy elillant.