Kolléganőmmel hetente egy alkalommal találkozunk, de akkor rendszeresen átbeszéljük, ki milyen kenyérrel lepte meg az otthoniakat. Igyekszünk minél egészségesebb kenyeret varázsolni a családi asztalra. Ezt most rozskovászos öregtésztával sütöttem.
Hozzávalók:
Öregtészta: ezt 3 részre szoktam osztani
A kenyértészta:
Tetejére:
Elkészítése:
A hűtőmben mindig tartok öregtésztát, így ha kenyeret akarok sütni, előveszem dagasztás előtt fél órával, hogy szoba hőmérsékletűre engedjen fel.
Dagasztógép táljába mérem a hozzávalókat. A só és az olaj kivételével kb. 10 percig dagasztom a tésztát, majd a só és olaj is belekerül. Ha esetleg lágynak találom a tésztát, akkor 1-2 ek tönkölykorpát szoktam hozzátenni. A megdagasztott tésztát letakarom és hagyom jó fél órát kelni a pulton. Majd enyhén lisztezett munkalapra borítom, kicsit kilapítom a tenyeremmel, majd szorosan feltekerem és a kiolajozott sütőformába teszem. Megszórom a magokkal és újra kelesztem. Mindig magasabbra sül a kenyér, ha először tetővel lefedve sütjük és csak később pirítjuk. Ez a tészta kicsit lágy volt, ezért kenyérformába tettem, de annak nincs teteje, ezért az egészet betettem egy magas, fedeles kacsasütőbe. Kb. 20 perc kelesztés után, amikor már forró volt a sütő (230 fok hőlégkeverésen), akkor betettem a kenyeret és hagytam úgy 30-35 percig fedővel sülni majd a formát csak kiemeltem a kacsasütőből és tovább sütöttem még úgy jó negyed óráig.
Az izgalmak azonban nemsokára megjelennek a konyhámban, mert talán karácsonyra megérkezik a kemencém, amiben reményeim szerint csoda kenyereket , pecsenyéket, sütiket fogok elkövetni. Már nagyon várom.
Hozzávalók:
Öregtészta: ezt 3 részre szoktam osztani
- 50 dkg BL-80 kenyérliszt
- 1 tk szárított rozskovász
- 1 csipet instant élesztő
- 3 dl langyos víz
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
- 2 ek olívaolaj
A kenyértészta:
- 25 dkg öregtészta
- 25 dkg tönkölyliszt
- 25 dkg Graham liszt
- 2,5 dl langyos víz
- 2 ek tejföl vagy görög joghurt
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek szárított rozskovász
- 4 g instant élesztő
Tetejére:
- 2 ek zabpehely
- 1 ek fehér és fekete szezámmag
- 1 ek napraforgómag
Elkészítése:
A hűtőmben mindig tartok öregtésztát, így ha kenyeret akarok sütni, előveszem dagasztás előtt fél órával, hogy szoba hőmérsékletűre engedjen fel.
Dagasztógép táljába mérem a hozzávalókat. A só és az olaj kivételével kb. 10 percig dagasztom a tésztát, majd a só és olaj is belekerül. Ha esetleg lágynak találom a tésztát, akkor 1-2 ek tönkölykorpát szoktam hozzátenni. A megdagasztott tésztát letakarom és hagyom jó fél órát kelni a pulton. Majd enyhén lisztezett munkalapra borítom, kicsit kilapítom a tenyeremmel, majd szorosan feltekerem és a kiolajozott sütőformába teszem. Megszórom a magokkal és újra kelesztem. Mindig magasabbra sül a kenyér, ha először tetővel lefedve sütjük és csak később pirítjuk. Ez a tészta kicsit lágy volt, ezért kenyérformába tettem, de annak nincs teteje, ezért az egészet betettem egy magas, fedeles kacsasütőbe. Kb. 20 perc kelesztés után, amikor már forró volt a sütő (230 fok hőlégkeverésen), akkor betettem a kenyeret és hagytam úgy 30-35 percig fedővel sülni majd a formát csak kiemeltem a kacsasütőből és tovább sütöttem még úgy jó negyed óráig.
Az izgalmak azonban nemsokára megjelennek a konyhámban, mert talán karácsonyra megérkezik a kemencém, amiben reményeim szerint csoda kenyereket , pecsenyéket, sütiket fogok elkövetni. Már nagyon várom.