Összes oldalmegjelenítés

2014. február 14., péntek

Csoki álom Valentin napra

Az én kedvesem igazán megérdemli, hogy ilyesmivel bíbelődjek. Nem vagyok nagy tortakészítő, így ez is hagy ,aga után kívánnivalót, de a ihlet és az érzés a fontos. Nem vagyok híve más nemzetek ünnepének megünneplése, de ha már az egész ország a magáévá tette, legyen. A mi korunkban már az ilyen recegős szívek is megteszik.



Hozzávalók:
A tésztához:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 5 dkg őrölt gyümölcscukor
  • 3 nagy tojás
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 csapott tk sütőpor
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 tk fahéj
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 2 dl habtejszín
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 1 főzés nélküli vanília ízű pudingpor
  • 1 cs. eper ízesítésű bolero por

A mázhoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 ek szőlőmagolaj

Tetejére:

  • néhány szem eper

Elkészítése:

A mandulalisztet a keményítővel, a szódabikarbónával, a sütőporral és a gyümölcscukorral elkevertem.
Vízgőz felett a csokoládét és a vajat megolvasztottam. Közben szétválasztottam a tojásokat. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem, a sárgáját az olvasztott langyos csokiba kevertem.
Először a csokoládés masszát, majd a mandulalisztes keveréket forgattam óvatosan a felvert fehérjéhez. Teflon formába öntöttem és 140 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésen, kb. 30 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőríztem az elkészültét. Mikor megsült, kikapcsoltam a sütőt, résnyire nyitottam az ajtaját, majd 10 perc múlva még jobban kinyitottam. Mikor már szinte kihűlt a tészta, csak akkor vettem ki és borítottam rácsra. 
Míg hűlt a tészta, egy tálban a tejszínt, a joghurtot, a pudingport és a boleróport robotgéppel összekevertem, míg jó masszív, tartós habot kaptam. Minden zsigerem tiltakozott a bolero ellen, de a legkönnyebb ízesíteni vele. A tésztát lap szerint ketté vágtam és a krém nagy részével megkentem és visszaborítottam rá a tetejét. Kevés habot meghagytam  a tetejére. 
Újabb adag csokoládét olvasztottam vízgőz felett,- 15 dkg-ot, de elég lett volna 10 dkg is,- elkevertem a szőlőmagolajjal és a torta tetejére öntöttem, elsimítottam rajta. Dermedni 10 percre bedobtam a mélyhűtőbe, mert nem volt türelmem megvárni, míg megdermed.
Kis szíveket nyomkodtam körben rá a krémből és tetejére negyedbe vágott eperszemeket tettem. 
Nagyon nagy sikere volt, az egész családnak egyöntetűen elnyerte a tetszését. 


Nincsenek megjegyzések: