Ez ő:
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 75 ml langyos tej
- 17 g élesztő
- 2 ek méz
- 350 g BL-55 finomliszt
- 100 ml joghurt
- 2 ek tejföl
- 1 ek szőlőmagolaj
- 1 tojás
- 1 kk só
- 1 tk sikér
- 1 kk almaecet
Rétegzéshez: 14 dkg vaj reszelve
Töltelékhez: 8 ek étcsokipasztilla (extra: néhány fehér csokipasztilla is jelen volt)
Kenéshez: 1 tojás és 1 ek tejföl keveréke
Elkészítés:
A langyos tejbe belekevertem a mézet és az élesztőt, 7-8 perc alatt letakarva felfuttattam. Az élesztős tejet a kenyérsütő üstjébe töltöttem, követte a joghurt, tejföl, tojás, majd a liszt. sikér, só és az ecet. Dagasztó programra állítottam, ami nálam másfél órás és elindítottam. Mikor már 5 perce dolgozott a gép, hozzátöltöttem a szőlőmagolajat is.
A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkára borította. Lágy tésztát kaptam. Finoman átgyúrtam, nyolc részre osztottam, kis cipókká gyúrtan őket, melyeket kinyújtottam kb. 20 cm átmérőjű körökké. Minden kör tetejére 2 dkg-nyi reszelt hideg vajat hintettem, aztán letakartam a következő tésztakoronggal, és így folytattam a rétegzést, míg a vajam és a tésztám is el nem fogyott. A legfelső tésztára nem kell vajat tenni. A keletkezett tésztát finoman minden irányba nyújtottam, míg úgy 43-44 cm átmérőjű kört kaptam. Ezt derelyevágóval 8 egyenlő cikkre vágtam. A cikkek alsó, széles részén elterítettem a csokipasztillákat és kifliszerűen feltekertem a süteményt. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket egymástól távol, mert az éjszaka folyamán alaposan megnövekedtek. Letakartam folpackkal és aludni küldtem őket a hűtőbe. Reggelre kelvén láttam, hogy igen szépen dagadoznak a tepsiben. Feltörtem egy kis tojást, összekevertem 1 kanál tejföllel és megkentem a duzzadt süteményeket. Hideg sütőbe tettem őket és a tűzhelyet bekapcsoltam, beállítottam 170 oC-ra, hőlégkeverésen. Fél óra alatt szép pirosra sültek őkelmék.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése