Mindent szeretek, amit ez a lány készít. Szinte olyan már nekem, mint Nigella Lawson, pedig őt nehéz túlszárnyalni.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g félfogós liszt
- 100 g vaj
- 50 g gyümölcscukor
- 1 csipet só
- 1 tk citruspor
- 1 tojás
- 1 csapott tk sütőpor
A mandulás töltelékhez:
- 100 g puha vaj
- 100 g porcukor
- 100 g őrölt mandula
- 3 ek liszt
- 1 tojás
- 2 ek Amaretto mandulalikőr
Tetejére:
- 3 nagy puha körte
Krém a sütemény mellé:
- 150 g mascarpone
- 100 ml tejszín
- 1/2 vanília rúd vanília
- 50 g cukor
- 2 ek Amaretto mandulalikőr
- 3 ek kandírozott gyömbér felaprítva
Elkészítése:
A tészta összetevőit dagasztógépben összeállítottam, téglalap alakúra nyújtottam, kenyér formasütőbe terítettem úgy, hogy kicsit túllógjon a peremén. Kb. 0,5 cm vastag lett a tészta. Letakartam folpackkal és a hűtőbe tettem. A mandulát ledaráltam. Azonnal hozzátettem a lisztet is, így nem ragadt a melegtől össze. A vajat a cukorral fehéredésig kevertem robotgéppel. A tojást ketté választottam. A fehérjét kemény habbá vertem, a sárgáját a cukros vajhoz kevertem. Majd kanalanként beleforgattam a mandulát, végül pedig a tojásfehérje habot. A tölteléket a tésztára halmoztam, elsimítottam. A körtéket meghámoztam és a magházukat kivágva 8 felé vágtam őket. Szorosan a mandulás krémbe nyomkodtam őket. A tészta széleit levágtam a peremen és visszahajtottam a töltelékre, hogy keretként fogja össze a mandulás krémet.
170 fokos sütőben hőlégkeverésen 35 perc alatt sütöttem meg. A formában hagytam kihűlni, mert melegen igen lágy volt még.
A sütemény mellé még egy könnyű mascarponés krémet készítettem. A tejszínt felvertem, hozzá kevertem a mascarponét, a cukrot, a vanília kikapart belsejét és a likőrt. Tálalásnál megszórtam apróra vágott kandírozott gyömbérrel .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése