Új kis konyhai munkatársammal, Tibikémmel (a férjemmel) tortát sütögettünk. Egyiket a másik után. Milyen jó, hogy egymás keze alá tudunk dolgozni.
Készítettünk gyümölcskrémes pillecukros fondantos, marcipánost Real Madrid címerrel:
Készült még csokikrémes pillecukros fondantos, marcipános Szent Johanna gimi címerrel:
Valamint nőnapra két csokoládés lúdláb tortát mindkettőnk munkahelyére:
Mindegyik tortát 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformában sütöttük.
Tésztája:
Elkészítése:
A tojásokat ketté választottam. A fehérjéből közepesen kemény habot vertem, amihez kanalanként adagoltam a cukrot, míg kemény és fényes nem lett. Ugyanígy darabonként adtam hozzá a tojásfehérjét folyamatos keverés közben. A sütőporral, citrusporral elkevert lisztet is kanalanként adagoltam hozzá, de most már spatulával keverve, hogy ne törjön össze a hab.
Egy 16 cm-es átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral. A forma oldalát nem kentem ki semmivel, mert akkor nem tud felemelkedni a tészta.
Előmelegített, 160 fokos sütőben hőlégkeverésen fél óra alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e, addig nem nyitottam ki a sütőajtót. Amikor megsült, félig nyitott sütőajtónál hűtöttem langyosodásig. A tortát a formában hűtöttem ki, majd az oldalát késsel meglazítva kivettem a formából. Középen vízszintesen három lapra vágtam
Csokoládékrém:
A lúdláb tortakrémbe tettem még 1 tk bonbonmeggy aromát és a habba nyomkodtam meggyszemeket.
A végén 10 dkg csokoládét 1 ek szőlőmagolajon vízgőz felett megolvasztottam és a tortát bevontam vele. tetejére is meggyeket tettem. Az én drágám pedig marcipánból rózsát hajtogatott a tetejére, hogy a női hölgyek érezzék az ünnepi hangulatot.
Gyümölcskrém:
Az elvágott tortákat megtöltöttem a krémekkel, majd a tetejüket és oldalukat is megkentem a krémmel, hogy hozzáragadjon a fondant borítás. Többféle fondantot is készítettünk otthon, de végül is a pillecukorból készült került a tetejükre.
Pillecukor fondant hozzávalói:
Elkészítése:
A felaprított pillecukorhoz adtam 2 kanál vizet és a mikróban 1,5-2 perc alatt megolvasztottam, majd folyamatos keverés mellett adagoltam hozzá a porcukrot. Hagytam kihűlni, majd keményítővel megszórt szilikonlapon alaposan kókuszbezsírozott kézzel kívülről befelé gyúrva a cukrot, a tetejét porcukorral szórva addig gyúrtam, míg már nem ragadt és nyújtható volt. Ekkor kettéosztottam és egy egy adagot 32 cm átmérőjű körré nyújtottam, kb. 0,5 cm vastagságúra. A fondant ráfektettük a tortára, rásimítottuk, a lelógó alját levágtam. Hűtőbe tettem a tortát. Ekkor jött Tibike feladata, a torta feldíszítése. na erre én nem lennék alkalmas. Nem tudok olyasmivel foglalkozni, ami kicsi, sok időt vesz igénybe az elkészítése és precizitást követel. Na de a Tibi...
Készítettünk gyümölcskrémes pillecukros fondantos, marcipánost Real Madrid címerrel:
Készült még csokikrémes pillecukros fondantos, marcipános Szent Johanna gimi címerrel:
Valamint nőnapra két csokoládés lúdláb tortát mindkettőnk munkahelyére:
Mindegyik tortát 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformában sütöttük.
Tésztája:
- 3 tojás
- 3 ek cukor
- 3 púpozott ek rétesliszt
- 1 tk citruspor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1/2 tk sütőpor
Elkészítése:
A tojásokat ketté választottam. A fehérjéből közepesen kemény habot vertem, amihez kanalanként adagoltam a cukrot, míg kemény és fényes nem lett. Ugyanígy darabonként adtam hozzá a tojásfehérjét folyamatos keverés közben. A sütőporral, citrusporral elkevert lisztet is kanalanként adagoltam hozzá, de most már spatulával keverve, hogy ne törjön össze a hab.
Egy 16 cm-es átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral. A forma oldalát nem kentem ki semmivel, mert akkor nem tud felemelkedni a tészta.
Előmelegített, 160 fokos sütőben hőlégkeverésen fél óra alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e, addig nem nyitottam ki a sütőajtót. Amikor megsült, félig nyitott sütőajtónál hűtöttem langyosodásig. A tortát a formában hűtöttem ki, majd az oldalát késsel meglazítva kivettem a formából. Középen vízszintesen három lapra vágtam
Csokoládékrém:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 15 dkg vaj
- 2 ek cukor
- 2 ek kakaópor
- 1 tk fahéj
A lúdláb tortakrémbe tettem még 1 tk bonbonmeggy aromát és a habba nyomkodtam meggyszemeket.
A végén 10 dkg csokoládét 1 ek szőlőmagolajon vízgőz felett megolvasztottam és a tortát bevontam vele. tetejére is meggyeket tettem. Az én drágám pedig marcipánból rózsát hajtogatott a tetejére, hogy a női hölgyek érezzék az ünnepi hangulatot.
Gyümölcskrém:
- 1 dl tejszín
- 1 habfixáló
- 10 dkg gyümölcscukor
- 15 dkg mascarpone sajt
- 10 dkg zselés eperlekvár
- 10 dkg eper
- 10 dkg vaj
Az elvágott tortákat megtöltöttem a krémekkel, majd a tetejüket és oldalukat is megkentem a krémmel, hogy hozzáragadjon a fondant borítás. Többféle fondantot is készítettünk otthon, de végül is a pillecukorból készült került a tetejükre.
Pillecukor fondant hozzávalói:
- 30 dkg pillecukor
- 30 dkg porcukor + 5 dkg a pillecukor gyúrásához
- 2 ek víz
- 3 dkg étkezési keményítő a nyújtáshoz
- kókuszzsír a nyújtáshoz
Elkészítése:
A felaprított pillecukorhoz adtam 2 kanál vizet és a mikróban 1,5-2 perc alatt megolvasztottam, majd folyamatos keverés mellett adagoltam hozzá a porcukrot. Hagytam kihűlni, majd keményítővel megszórt szilikonlapon alaposan kókuszbezsírozott kézzel kívülről befelé gyúrva a cukrot, a tetejét porcukorral szórva addig gyúrtam, míg már nem ragadt és nyújtható volt. Ekkor kettéosztottam és egy egy adagot 32 cm átmérőjű körré nyújtottam, kb. 0,5 cm vastagságúra. A fondant ráfektettük a tortára, rásimítottuk, a lelógó alját levágtam. Hűtőbe tettem a tortát. Ekkor jött Tibike feladata, a torta feldíszítése. na erre én nem lennék alkalmas. Nem tudok olyasmivel foglalkozni, ami kicsi, sok időt vesz igénybe az elkészítése és precizitást követel. Na de a Tibi...
Erre csak ő képes. Megrajzolta a sablonokat, kivágta őket, majd kivágta a különböző színű kinyújtott marcipánból a mintákat és nagy precizitással felragasztgatta őket a tortára egy általam készített gyümölcsös zselével. Két nap alatt igen tevékenyek voltunk, főleg, hogy munka mellett készítettük el őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése