A holnap elkészülő sonkához készítettem ezt a kenyeret.
Hozzávalók:
A tésztához:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 dl tejszín
- 2 dl író
- 4 dkg vaj
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 30 dkg tönköly fehér liszt
- 3 ek krumplipüré
- 2 dkg Oetker friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tk só
Tetejére:
- 1 felvert tojás
- 1 ek mák
A tejszínt meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot,
belemorzsoltam a friss élesztőt és felfuttattam.
A dagasztógépbe öntöttem a megkelesztett élesztőt, az írót,
a szoba hőmérsékletű vajat , a kétféle lisztet és a sót. 10 perc alatt
ruganyos, fényes tésztát dagasztottam belőle, amit egy óra alatt langyos helyen
duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen ketté
osztottam, vastagabb rudakat sodortam belőlük (kb. 40 cm hosszú) és maga körül összetekertem a két szálat. A végeit maga alá hajtva sütőpapírral bélelt őzgerincformába
fektettem.
Tetejét megkentem felvert
tojással és megszórtam mákkal. Újabb 25-30 percig kelesztettem. Közben a sütőt
előmelegítettem 180 fokra és 35-40 perc alatt aranybarnára sütöttem a kenyeret.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése