Egyszer sütöttem már. Elsőre voltak kétségeim, hogy milyen lesz az a kelt tészta, amit előtte megfőztek, de már nem féltem tőle. Hiszen így készül pl. a bajor perec is.
Hozzávalók:
A főzéshez:
Elkészítése:
Dagasztótálba öntöttem a langyos tej-víz keverékét, megszórtam egy kis cukorral, rámorzsoltam az élesztőt, tetejébe mértem a lisztet, a sót és a szoba hőmérsékletű vajat, majd elmentem egy fél órás TV-műsort megnézni. Utána géppel megdagasztottam a tésztát 5-6 perc. Elég lágy volt. Hagytam egy órát kelni, legalább két és félszeresére kelt. Alaposan kilisztezett munkalapra borítottam, 8 egyenlő részre osztottam, cipókat gyúrtam belőlük. Lisztes két mutatóujjamat a közepükbe vájtam és széthúztam a közepét, hogy kb.4-5 cm-es lyuk legyen rajta, hogy kelés közben se nőjön össze.
Így hagytam még negyed órát kelni. Közben felforraltam a vizet, beletettem a cukrot és a szódabikarbónát. Mikor lobogott, beledobtam a tésztát, majd 10 másodperc fővés után megfordítottam, a másik felét is főztem 10 mp.-ig, aztán kihalásztam szűrőkanállal és sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem (vigyázat, mert innen nem tudod tovább mozgatni, mert először letapad az alja). Megkentem felvert tojással a tetejét, megszórtam szezámmagal és 180 fokos sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt megsütöttem.
Micsoda szerencse, mert aztán délben a kisfiam avval állt elő, hogy látott a TV-ben egy király csirkés szendvicset készíteni Fördős Zétől, azt megcsinálnám-e? Megcsináltam, de az már egy másik történet.
Hozzávalók:
- 60 dkg BL-80 kenyérliszt
- 3 dl tej
- 1 dl víz
- 5 dkg vaj
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag instant)
- 1 nagy tojás + 1 a kenéshez
- 1 csapott ek só
- 1 ek cukor
- szezámmag: fekete/fehér a szóráshoz
A főzéshez:
- 2 l víz
- 2 ek cukor
- 1 kk szódabikarbóna
Elkészítése:
Dagasztótálba öntöttem a langyos tej-víz keverékét, megszórtam egy kis cukorral, rámorzsoltam az élesztőt, tetejébe mértem a lisztet, a sót és a szoba hőmérsékletű vajat, majd elmentem egy fél órás TV-műsort megnézni. Utána géppel megdagasztottam a tésztát 5-6 perc. Elég lágy volt. Hagytam egy órát kelni, legalább két és félszeresére kelt. Alaposan kilisztezett munkalapra borítottam, 8 egyenlő részre osztottam, cipókat gyúrtam belőlük. Lisztes két mutatóujjamat a közepükbe vájtam és széthúztam a közepét, hogy kb.4-5 cm-es lyuk legyen rajta, hogy kelés közben se nőjön össze.
Így hagytam még negyed órát kelni. Közben felforraltam a vizet, beletettem a cukrot és a szódabikarbónát. Mikor lobogott, beledobtam a tésztát, majd 10 másodperc fővés után megfordítottam, a másik felét is főztem 10 mp.-ig, aztán kihalásztam szűrőkanállal és sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem (vigyázat, mert innen nem tudod tovább mozgatni, mert először letapad az alja). Megkentem felvert tojással a tetejét, megszórtam szezámmagal és 180 fokos sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt megsütöttem.
Micsoda szerencse, mert aztán délben a kisfiam avval állt elő, hogy látott a TV-ben egy király csirkés szendvicset készíteni Fördős Zétől, azt megcsinálnám-e? Megcsináltam, de az már egy másik történet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése