Egy egészen kevés különbség van a kettő között. Újra visszatért a remény. Innentől kezdve nincs megállás, kipróbálok mindent kovásszal, illetve különböző kovászokkal.
Hozzávalók:
- 330 g rozskovász
- 450 g kenyérliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 3 dl langyos víz
- 1 ek méz
- 2 ek olaj
- 1,5 tk só
Az olaj és só kivételével kenyérsütőgépben 5 perc alatt megdagasztom a tésztát, majd a sót és olajat hozzáadva további 5 percig dagasztom, aztán másfél órát kelesztem. Ha duplájára kelt, lisztezett deszkán áthajtogatom (jobbról, balra, lentről és fentről 1/3-ánál behajtom téglalap alakúra kihúzogatott tésztát. Ezt háromszor teszem fél-fél óra kelesztéssel közben. Az utolsónál sütőpapírral bélelt nagy jénai tál aljába tettem a tésztát, a tetejét kikentem olajjal, hogy sülés közbe ne ragadjon hozzá a tészta és újabb másfél órát kelesztettem. A sütőt előmelegítettem 200 fokra hőlégkeverésen és betettem a lefedett kenyértésztát, így sütöttem fél órán keresztül. Szerencsére, az olajozott tető könnyedén lejött, pedig a kenyér teljesen kitöltötte az edényt, annyira megnövekedett. Legközelebb kipróbálom nagyobb edényben sütni, vajon mekkorára tud megnőni? Pirongattam még 10-15 percig, aztán rácsra tettem kihűlni. Két napja készült, de még mindig lágy,puha, illatos kenyerünk van belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése