Hozzávalók:
A kacsához:
- 4 zsenge kis bőrös kacsamell (85 dkg)
- színes bors
- himalája só
- rozmaring
- 2,5-3 dl muskotályos bor
- 2 tk méz
A gnocchihoz:
- 75 dkg B-típusú főzni való krumpli
- 30 dkg durum tésztaliszt
- 1 tk só
- 2 csomag medvehagyma
Elkészítése:
A kacsamelleket megmostam, megszárítottam, a bőrét beirdaltam (vigyázva, hogy a húsba ne vágjak bele).
Sóztam, frissen őrölt tarka borssal alaposan megszórtam.
Egy felhevített serpenyőben bőrével lefelé tettem a kacsamelleket és 3 percig pirítottam. Leöntöttem róla a zsír nagy részét.
Megszórtam rozmaringgal, felengedtem a borral annyira, hogy a bőrt ne érje el. A mellek bőrlre 1/2 tk mézet csurgattam. Köré dobáltam a fügét és forraltam 6-7 percig, míg elforrt a bor nagyja része.
Sóztam, frissen őrölt tarka borssal alaposan megszórtam.
Egy felhevített serpenyőben bőrével lefelé tettem a kacsamelleket és 3 percig pirítottam. Leöntöttem róla a zsír nagy részét.
Megszórtam rozmaringgal, felengedtem a borral annyira, hogy a bőrt ne érje el. A mellek bőrlre 1/2 tk mézet csurgattam. Köré dobáltam a fügét és forraltam 6-7 percig, míg elforrt a bor nagyja része.
A krumplit sós vízben héjában megfőztem. Lehűtöttem, meghámoztam.
A medvehagymát megmostam, megszárítottam, szárát leszedtem, késes aprítóval összevágtam. A krumplit összetörtem, hozzákevertem az aprított hagymát a sót és összegyúrtam a liszttel.
Lisztezett deszkán 6-7 részre osztottam, hüvelykujjnyi vastagságú rudakat sodortam belőle, melyeket kb. 2 cm-es darabokra vágtam késsel. Utána tenyeremmel átsimítottam a darabkákat a lisztezett deszkán, hogy kissé kerekebb formát kapjanak (ilyenkor mindig eszembe villan a Keresztapában az akkor még jóképű Andy Garcia, amint sedergeti a gnocchit Sophia Coppolával. Régen még én is szívesen főztem volna vele gnocchit. Most már csak így magamban sodorgatom a konyhában őket).
Bő sós vízben néhány perc alatt megfőztem. Nem szabad sokat tenni egyszerre a fazékba, hogy ne hűtse le a vizet. Mikor feljöttek a víz tetejére, 0,5-1 perc múlva kivettem őket. Leöblítettem, lecsepegtettem, tálba tettem, kevés olajjal meglocsoltam.
A medvehagymát megmostam, megszárítottam, szárát leszedtem, késes aprítóval összevágtam. A krumplit összetörtem, hozzákevertem az aprított hagymát a sót és összegyúrtam a liszttel.
Lisztezett deszkán 6-7 részre osztottam, hüvelykujjnyi vastagságú rudakat sodortam belőle, melyeket kb. 2 cm-es darabokra vágtam késsel. Utána tenyeremmel átsimítottam a darabkákat a lisztezett deszkán, hogy kissé kerekebb formát kapjanak (ilyenkor mindig eszembe villan a Keresztapában az akkor még jóképű Andy Garcia, amint sedergeti a gnocchit Sophia Coppolával. Régen még én is szívesen főztem volna vele gnocchit. Most már csak így magamban sodorgatom a konyhában őket).
Bő sós vízben néhány perc alatt megfőztem. Nem szabad sokat tenni egyszerre a fazékba, hogy ne hűtse le a vizet. Mikor feljöttek a víz tetejére, 0,5-1 perc múlva kivettem őket. Leöblítettem, lecsepegtettem, tálba tettem, kevés olajjal meglocsoltam.
Utána természetesen mind jól megettük. Hatalmas sikerem volt, hogy Béla folyamatosan dicsérte és az ebédet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése