Innen is boldog születésnapot kívánok!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 nagy tojás
- 3 ek gyümölcscukor
- 4 ek rétesliszt
- 3 ek holland kakaópor
- 1 kk sütőpor
- 1 kk vanília kivonat
- 1 tk citruspor
- 1 csipet só
Krémhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg gyümölcscukor
- 1 ek liszt
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejszín
- 10 dkg málna jam
- 10 dkg málna
Bevonáshoz:
- 12 dkg belga étcsokoládé
- 2 ek szőlőmagolaj
- 15 dkg málna
Elkészítése:
A tojásokat ketté választottam. A fehérjéből 1 csipet sóval félkemény habot vertem, majd kanalanként adagolva a cukrot folyamatosan vertem, míg szép fehér, fényes, kemény habot kaptam. Ekkor egyesével hozzákevertem a tojások sárgáit is.
A szárazanyagokat összekevertem és apránként egy evőkanállal beleforgattam a habba vigyázva,hogy ne törjön össze. A masszát egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntöttem, melynek alját sütőpapírral béleltem ki. 160 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésen és kb. fél óra alatt megsütöttem. A végén tűpróbával ellenőriztem, hogy mindenütt átsült-e, de addig nem nyitottam ki a sütőajtót. Félig nyitott ajtó mellett langyosra hűtöttem.Ezután rácsra tettem kihűlni.
A habhoz a vajat a cukorral habosra kevertem és a hűtőbe tettem. A tejszínt elkezdtem felmelegíteni , miközben beleszórtam a kanál lisztet és a tojás sárgáját. Habverővel folyamatosan kevertem, míg be nem sűrűsödött. Akkor félretettem kihűlni. Mikor teljesen kihűlt, robotgéppel összekevertem a vajas krémmel és a jammel, majd ismét hűtőbe tettem.
A tortát vízszintesen ketté vágtam. Az aljára felhalmoztam az összes krémet és elsimítottam, 10 dkg málnát beledugdosva. A krémet lefedtem a tortalap másik felével.
Gőz fölött felolvasztottam 12 dkg belga csokoládépasztillát 2 ek szőlőmagolajjal, míg teljesen homogén lett, majd azonnal elkezdtem a torta tetejét és oldalát bevonni vele. Míg a csokoládé képlékeny volt, belenyomkodtam a fagyott málnaszemeket, így rögzítve őket hozzá.
Csak reménykedni tudok, hogy az elgondolásom sikeres volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése