Hozzávalók.
A tésztához:
- 1 nagy tojás
- 1 teáskanál olaj
- 1 nagy csipet só
- 15 dkg durum simaliszt
- durum tésztaliszt a nyújtáshoz.
A rák páca:
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 diónyi gyömbér reszelve
- 2 ek édes chiliszósz
- 3ek olívaolaj
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 nagy csipet só
- frissen őrölt bors
- 2 ek aprított snidlig (nem volt otthon újhagymám)
- 25 dkg királyrák
A szószhoz:
- 1 ek olívaolaj
- 0,5 l olasz passzírozott paradicsomszósz
- 1 tk barnacukor
- frissen őrölt bors
- a pác
- néhány bazsalikomlevél
Elkészítése:
A pácot összekevertem és belezúdítottam a megmosott rákokat, szintén folpack alá téve ő is a hűtőben landolt. Ekkor elmentünk Tibikémmel egy kis budai túrára, hogy a napi mozgás meglegyen, ne csak mindig a főzésen járjon az eszem. Mikor megjöttünk, nekiláttam a tésztának. Hozzávalóit robotgépben egy perc alatt összegyúrtam, folpackban fél órára a hűtőbe tettem pihenni. Tésztanyújtógéppel áthajtottam vagy tízszer, hogy rugalmas legyen, könnyen lehessen vele dolgozni. Szépen ki is nyújtottam 3-as fokozatig és elkezdtem a pácból kiemelt rákkal tölteni, de elázott a páctól, mivel túl vékony volt. Kínomban duplán hajtottam és így szépen kitartott. 11 cm-es derelyevágóval kivágtam, a rákot a közepére tettem és összenyomtam a forma két felét. Közben már zubogott a sós víz a tűzhelyen, fortyogott a paradicsomszósz mellette. Nem tartott soká, 2-2,5 perc alatt kifőztem a tésztát és elküldtem szomszédolni a paradicsomos serpenyőbe. Végül beleöntöttem a szószba a páclevet is. Evvel átforraltam a tésztát és sikítoztam a családnak, hogy azonnal jöjjenek enni, mert kihűl az étel. Az igazi siker természetesen az volt, mikor a fiam repetát kért az ételből. Úgy tömte magába, hogy anyai szívem csak úgy dagadozott a büszkeségtől, boldogságtól.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése