Persze mindez az én olvasatomban elkészítve. Szinte felér a Chocolate by death-el. Ha csoki, akkor legyen ütős. Kicsiben nem játszom.
Hozzávalók:
A piskótához:
A töltelékhez:
Bevonóhoz:
Elkészítése:
15 dkg csokoládét vízgőz felett megolvasztottam, de csak annyira, hogy langyos legyen, éppen elveszítse a formáját. A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem. A sárgáját, a kakaóport, a vanília kivonatot és a cukrot elkevertem a megolvasztott csokoládéval, majd beleforgattam a tojáshabba.
A lisztet, a mandulalisztet és a sütőport elkevertem és kanalanként beleforgattam a csokis tojáshabba.
A tésztát két 16 cm-es kapcsos tortaformába töltöttem, melynek aljára sütőpapírt csíptettem.
A 140 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen kb. fél óra alatt megsütöttem a tortát. Egy fogvájóval ellenőriztem, mikor sült meg. Mikor elkészült, benn hagytam a sütőbe, csak résnyire nyitottam ki az ajtót, s ahogy hűlt, egyre nagyobb résen engedtem be a levegőt, hogy nehogy összeessen a tészta.
Mikor már csak langyos volt, rácsra tettem kihűlni. Teljes hűlés után keresztben kettévágtam, az alsó lapot megkentem baracklekvárral, a felsőt megfordítva tettem rá, hogy a sima, vágott felület legyen felül.
Ekkor újra felolvasztottam 15 dkg étcsokoládét vízgőz felett, elkevertem szőlőmagolajjal, hogy fényesebb legyen és bevontam vele a tortát. Míg képlékeny volt, tetejére negyedelt epreket tettem díszítésként. Ha nyár lett volna, akkor sárgabarackkal díszítettem volna, de most csak eper volt a hűtőmben. Így szépen kiemelte a csokoládé a színét.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 12 dkg vaj
- 12 dkg gyümölcscukor
- 6 tojás sárgája
- 15 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
- 12 dkg tönköly fehér liszt
- 6 dkg mandulaliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 2 ek kakaópor (bátrabbak készíthetik frissen pörkölt kakaóbabból is!- isteni)
- 1 ek vanília kivonat
A töltelékhez:
- 20 dkg sárgabaracklekvár
Bevonóhoz:
- 15 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
- 2 - 3 ek szőlőmagolaj
Elkészítése:
15 dkg csokoládét vízgőz felett megolvasztottam, de csak annyira, hogy langyos legyen, éppen elveszítse a formáját. A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem. A sárgáját, a kakaóport, a vanília kivonatot és a cukrot elkevertem a megolvasztott csokoládéval, majd beleforgattam a tojáshabba.
A lisztet, a mandulalisztet és a sütőport elkevertem és kanalanként beleforgattam a csokis tojáshabba.
A tésztát két 16 cm-es kapcsos tortaformába töltöttem, melynek aljára sütőpapírt csíptettem.
A 140 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen kb. fél óra alatt megsütöttem a tortát. Egy fogvájóval ellenőriztem, mikor sült meg. Mikor elkészült, benn hagytam a sütőbe, csak résnyire nyitottam ki az ajtót, s ahogy hűlt, egyre nagyobb résen engedtem be a levegőt, hogy nehogy összeessen a tészta.
Mikor már csak langyos volt, rácsra tettem kihűlni. Teljes hűlés után keresztben kettévágtam, az alsó lapot megkentem baracklekvárral, a felsőt megfordítva tettem rá, hogy a sima, vágott felület legyen felül.
Ekkor újra felolvasztottam 15 dkg étcsokoládét vízgőz felett, elkevertem szőlőmagolajjal, hogy fényesebb legyen és bevontam vele a tortát. Míg képlékeny volt, tetejére negyedelt epreket tettem díszítésként. Ha nyár lett volna, akkor sárgabarackkal díszítettem volna, de most csak eper volt a hűtőmben. Így szépen kiemelte a csokoládé a színét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése