Összes oldalmegjelenítés

2015. szeptember 9., szerda

Cserkesz töltött csirkemell

Az új, mindennapi olvasmányom Váncsa István "Lakoma" című könyve, amit már temérdek jelzéssel  láttam el. Ezeket a recepteket egytől egyig szándékomban áll elkészíteni. A könyv 590 oldalas. Gondolhatjátok, hogy jó időre el leszünk látva a kelet csodás étkeivel. Ezt itt kicsit átdolgoztam. Eredetileg hidegen tálalják, de én meleg ebédet szerettem volna készíteni, ennek megfelelően némi változtatást engedtem meg magamnak (mint általában mindig).


Voltam olyan bátor és a receptet beneveztem a Lidl konyha receptversenybe is.  Itt regisztrációt követően ti is szavazhattok rá.

Hozzávalók:
  • 1 egész csirkemell filé (60 dkg)
  • 10 dkg dió
  • 1 zsemle
  • 1 tojás
  • bors ízlés szerint
  • 1 kk tárkony
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 kk friss zellerzöld vagy petrezselyemzöld
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4 db szegfűszeg
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 2 dl fehérbor
  • 2 dl csirke alaplé
  • 20 dkg szőlő
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 1 csipet fahéj
  • 1 ek gránátalmaszirup / édesszájúaknak méz, juharszirup, agave szirup, stb.

Elkészítése:

A csirkemell filét mindkét irányból bemetszve a húst egy nagy szeletté szétnyitottam, enyhén kiklopfoltam, sóztam, borsoztam. Négy szelet lett ebből a mennyiségből, mivel a fél csirkemellet is ketté vettem, mert jókora volt. Egyébként is elég 15 dkg színhús egy fő részére.  Egy zsemlét felkockáztam és beáztattam 1 dl fehér borba. A diót durvára daráltam a fokhagymával, majd hozzáadtam a zöldfűszereket, a beáztatott zsemlét, kevés sót, borsot és egy kis méretű nyers tojást. Összegyúrtam a tölteléket és elosztva négy részre a csirkemellekbe töltöttem, feltekertem, fogvájóval összetűztem. Egy serpenyőben egy kanál olívaolajon megolvasztottam egy kanál vajat és erős tűznél kérget pirítottam a rolókra, egy szegfűszeggel megtűzdelt vöröshagymát tettem közé, felengedtem 2 dl csirkealaplével, majd 10 percre a 200 fokra előmelegített sütőbe tettem fóliával letakarva átpárolni. Ezután kivettem a sütőből, 1-1 percig még a nyílt lángon pirítottam rá egy kis színt, majd kivettem a húst, és a szőlőszemeket tettem a helyükbe. Megszórtam egy csipet fahéjjal, hozzáöntöttem egy dl fehérbort és egy ek gránátalmaszirupot. Két percig forraltam, majd egy teáskanálnyi étkezési keményítőt feloldottam 2 ek hideg vízben, amivel besűrítettem a szószt, majd a hústekercseket visszahelyeztem. Főtt rizzsel tálaltam.

Nincsenek megjegyzések: