Meglepetésnek szántam. Sajnos még mindig nem tudom kidíszíteni szépen, ahogy kéne, de majd annak is eljön az ideje. Viszont ízében azt hiszem eltaláltam.
Hozzávalók: 20 cm-es formához
A tészta:
A mousse:
Hozzávalók: 20 cm-es formához
A tészta:
- 2 tojás
- 2 púpozott ek félfogós vagy rétesliszt
- 4 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 ek szőlőmagolaj
- 1 púpozott ek gyümölcscukor
- 1 kk vaníliakivonat
A mousse:
- 500 ml habtejszín
- 400 g étcsokoládé (70-81% -os kakaótartalmú vegyesen)
- 5 dkg gyümölcscukor
- 2 ek narancslikőr
- 1 tk őrölt kardamommag
Elkészítése:
A tészta:
A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjéből habot vertem egy
csipet sóval. A sárgáját a cukorral és olajjal "fehéredésig" kevertem.
Ehhez adtam tojásfehérje habot több adagban hozzá óvatosan keverve, hogy ne
törjem össze. A lisztet és a kakaót átszitáltam, összevegyítettem és ezt is a
habba forgattam. Egy 20 cm átmérőjű szétnyitható tortaformába töltöttem, kicsit
odaütögetve az asztalhoz, hogy elsimuljon és kijöjjenek belőle a buborékok. 160
fokra előmelegített sütőben alul-felül sütésen kb. 10 perc alatt megsütöttem
(tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e.) Az ablakba tettem kihűlni (mint ahogyan
a Tom és Jerryben szokták).
A mousse:
A tejszínt laza habbá vertem robotgéppel, majd hozzáadtam
a cukrot és tovább vertem, míg kemény hab lett.
A csokoládét vízgőz felett egy tálban felolvasztottam, fokozatosan belekevertem a narancslikőrt és a kardamomot is. Langyosan
a felvert tejszínhez kevertem és robotgéppel addig vertem, míg hűlni,
szilárdulni kezdett. Ekkor a kihűlt tortalapra halmoztam a formában, tetejét
elsimítottam és egy éjszakára a hűtőben tettem dermedni.
Másnap egy éles késsel körbevágtam a forma szélénél,
levettem a formát. Tetejét villával megcirádáztam, megszórtam kakaóporral. Némi
kis hullámot is küzdöttem a szélére egy kevés félretett mousse-al.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése