Összes oldalmegjelenítés

2013. január 18., péntek

Kilófalós gyors croissant

Nagyon belejöttem a kilófaló lisztből készült süteményekbe. Persze tudom én, hogy tisztán abból kellene készíteni mindent, de én leginkább felezem tönkölyliszttel. Világosabb, ízletes, illatos. Én nagy rajongója vagyok a tönkölylisztnek is. Szerintem gyönyörű kenyereket, süteményeket lehet belőle készíteni. Már maga a gyúrása a tapintása is annyival kellemesebb, mint a többi liszté. Érezni rajta, hogy értékesebb összetételű liszttel dolgozok. Ezek ketten együtt pedig pont megfelelnek az elvárásaimnak. Ez a péksütemény arra jó, ha szeretnék reggel a fiamnak/ férjemnek friss pékáruval szolgálni, akkor nem kell hajnalok hajnalán felkelnem, hanem este összekészítem a tésztát, reggel pedig csak sütnöm kell és hűlés után csomagolni.


A nagyfokú rugalmassága miatt a tészta kicsit kirúgta magát reggelre a hajtogatásból, de ez csak a külcsín, a belbecs az megmaradt, pompázatos volt. Egy sütitől fél napra jól laktam. Családomnak is nagyon tetszett.

Hozzávalók:

  • 20 dkg fehér gyorskovász
  • 27 dkg kilófaló lisztkeverék kelt tésztához
  • 28 dkg tönköly fehér liszt
  • 3 dl meleg víz
  • 1 ek méz
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 ek sikér
  • 1 ek tejsavópor
  • 1 csipet aszkorbinsav

  • tetejére: reszelt sajt


Elkészítése:

Ezt a receptet Limaránál olvastam. Többször segített már, amikor korán reggel indultunk útnak valamilyen távoli vidéki városba, vagy csak meleg kiflit szeretnék a fiam táskájába készíteni.

Nincsenek megjegyzések: