Na ennél csak szebb macaronok léteznek a világon, de én csak erre voltam képes.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 150 g mandulaliszt
- 150 g porcukor
- 55 g tojásfehérje
- 2-3 csepp zöld Wilton ételfesték
- 55 g tojásfehérje
- 15 g kristálycukor
Sziruphoz:
- 150 g kristálycukor
- 38 g víz
Krémhez: (5 db-hoz, ami sikerült)
- 3 ek mascarpone
- 3 ek cukor
- egy marék menta apróra vágva
Elkészítése:
A tésztához valókat robotgéppel összekeverjük.
A sziruphoz a 150 g cukrot és a 38 g vizet elkezdjük sziruppá főzni. Közben az 55 g tojásfehérjéből és 15 g cukorból lágy habot verünk. A közben felforrt cukorszirupot, mely nem lehet több 118 oC-nál, lassú sugárban folyamatos keverés közben elkezdjük hozzákeverni a lágy tojásfehérjéhez. Addig keverjük, míg szép fényes kemény hab lesz belőle és lehűl kb. 40 fokra. (Már ez is majdnem meghaladta a képességeimet).
Ekkor három részre osztva a habot az első adagot összekeverjük a mandulalisztes keverékkel, majd a következő harmadot, már óvatosan forgatjuk össze az eleggyel, hogy ne törjön össze a hab, és ugyanígy járunk el a harmadik harmaddal is. A kész masszát habzsákba töltjük ( ha tudjuk) és a sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal bélelt tepsibe egyforma, szabályos köröket kinyomva kis halmokat képezünk a habból, melyek maximum 3 cm-ek lehetnek (nének. Itt volt a következő bökkenő, amikor legszívesebben a csapba nyomtam volna az egészet.) Kinézetre, a második tepsi köröcskéi szinte hasonlatosak voltak egymáshoz. A tepsit kicsit odaütögettem, hogy tömörüljön az anyag. A kis halmocskákat sütés előtt mindenképpen pihentetni, szárítani kell legalább háromnegyed órát (de inkább többet), hogy ne repedjenek meg. Közben a sütőt előmelegítettem 140 fokra hőlégkeverésen, s mikor letelt a 3/4 óra, betettem az első tepsit. Először is a szilikonlapok, melyeket nem most használtam először, elkezdtek felpúposodni, ami által a ksi sütemények girbe-gurbák lettek, majd mindegyiknek megrepedezett a teteje. Na. gondoltam,- ez kuka művek. A második, - amelyik többet pihent, már nem repedezett meg, de ott is felpúposodott a szilikonlap, majd elkezdett a lapok teteje enyhén barnulni. Ezért alkalmaztam azt, amit egyik blogban olvastam, hogy résnyire nyitott ajtónál sütöttem végig, de akkor lejött a talpa, és nem száradt meg rendesen. Az utolsó tepsi macaron úgy-ahogy (a többihez képest) normálisan megsültek végig csukott ajtó mellett kb. 15 perc alatt. Melegen levettem a szilikonlapról és hagytam kihűlni. Láttam, itt már sok krémre nem lesz szükség, így csak egy keveset készítettem, mire férjem megjelent a konyhában és bekanalazta a fele krémet, mondván, csak megkóstolta. Sírni tudtam volna. Ennyi erőfeszítéssel megfőzök egy ünnepi lakomát. Mert itt arról nem is beszéltem, hogy mennyi ideig tartott a mandulaliszt apránkénti ledarálása, többszöri átszitálása, ugyanez a porcukorral, a grammra pontos adagok kimérésével. Nem az én világom. Mégis muszáj volt elkészítenem. Most egy hosszabb pihenőt engedélyezek magamnak és majd még egyszer nekipróbálkozok a tökéletes macaronnak. Egyszer biztosan sikerül.
A családom viszont örömmel tüntette el az utolsó, nyomorék macaron darabkát is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése