Tehát az étel.
Hozzávalók:
A húshoz:
- 90 dkg tisztított borjúnyelv
- 1 ek só
- 1 nagy citrom reszelt héja és leve
- 1 tk egész fekete bors
- 1 ek szárított csipkebogyó
- 2 ek koriandermag
- 2 ek borókabogyó
- 4-5 babérlevél
- 3-4 gerezd fokhagyma (mérettől függően)
Az áfonyaszószhoz:
- 15 dkg áfonyalekvár
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 kk fahéj
- 3 szem szegfűszeg
- 3 szem szegfűbors
- 1 csillagánizs
- 1 kk rózsabors
- 2 ek barna cukor
- 1 ek sherry ecet
- 1 dl vörösbor
- 2 dl tejszín
- 20 g vaníliás pudingpor
- 15 dkg áfonya
- 70 dkg burgonya
- 1 tojás
- 10 dkg ementáli sajt
- 7 dkg liszt
- 1 csipet só
- néhány tekerés bors
- őrölt szerecsendió
- 2 ek aprított petrezselyemlevél
- Panírozáshoz: tojás, zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
A borjúnyelvet alaposan megmostam és feltettem főni. 10 perc forrás után leöntöttem a levét, a húst leöblítettem hideg víz alatt és feltöltöttem a lábast annyi hideg vízzel, hogy ellepje a nyelvet. Hozzáadtam a fűszereket, citromot és az előmelegített sütőbe tettem és ott 130 fokon hőlégkeverésen 4 órán keresztül lassan főztem. Ez idő elteltével olyan puha és omlós volt, mint ha vajba böktem volna a kés hegyét.
A krumplit feltettem sós vízben héjában megfőzni. Mikor megfőtt, lehűtöttem, meghámoztam. Lereszeltem kis lyukú reszelőn, ugyan azon lereszeltem hozzá a sajtot, hozzákevertem a tojást, fűszereket, lisztet, a felaprított petrezselymet és jól összekevertem. Olajozott tenyerem közt hengereket formáltam belőle és tojásba, majd zsemlemorzsába forgattam. Forró olajban minden oldalát szép pirosra sütöttem. Konyhai papírtörlőn leitattam.
A szósz elkészítése már csak pillanatok műve volt. A bort, az összetört fűszereket, a sherryt, a narancs- és citromlevet és reszelt héjat, valamint a lekvárt összeforraltam. A hideg tejszínben elkevertem a pudingport és besűrítettem vele a mártást, végül a nyers áfonyát is beledobtam, de azt már nem főztem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése