Beleszerettem az íróba. Életemben most vásároltam először, de azóta minden tésztába írót teszek. Naná, hogy a bagetthez is ezt használtam és persze Jenőt, hűséges csatlósomat, a teljes kiőrlésű tönkölykovászomat.
Hozzávalók: 6 bagetthoz
·
20 dkg tönkölykovász
·
10 dkg öregtészta
·
50 dkg fehér tönkölybúza liszt
·
10 dkg burgonya (héjában főzve,
reszelve)
·
1,5 dl író
·
1,5 dl langyos víz
·
1 teáskanál cukor
·
2 teáskanál só
·
5 dkg olvasztott vaj
·
10 dkg rozsliszt
Elkészítése:
10 dkg kovászt 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és 1 dl PI vízzel
megetettem, és megvártam, míg jó
magasra feljön, buborékos lesz. Ekkor hozzákevertem az összes többi alapanyagot,
és a kenyérsütőgépbe téve dagasztó programra kapcsoltam, majd egy éjszakára benne hagytam kelni. Másnap
a duplájára kelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrtam, kinyújtottam,
hajtogattam: jobbról 1/3, balról 1/3, fentről 1/3, lentről 1/3 részét. A végén
9 réteg lett. Letakarva langyos helyen vagy kelesztő tálban pihentettem. A hajtogatást még 2-3 alkalommal
megismételtem, ezzel biztatva a tésztát a minél gyorsabb mozgásra.
Mikor már gyorsan újranő a tészta,
megerősödött, lisztezett deszkán hat részre osztottam. Minden tésztadarabot hosszúkás
téglalap alakúra nyújtottam, majd hosszában feltekertem, bagett sütőformába
tettem, abban hagytam újra kelni úgy fél óra alatt. A tetejét megkentem vizes
ecsettel. A sütőt közben előmelegítettem
230 fokra hőlégkeverésen, és egy edénybe a sütő aljába vizet tettem párologni. Mikor
a sütő elérte a megfelelő hőfokot, betettem a bagetteket, és 20-25 perc sütöttem
meg őket aranybarnára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése