Teljesen mániámmá vált az íróval való kenyérsütés. Ízletes, lágy kenyereket lehet vele készíteni, melyek sokáig frissek maradnak.
Hozzávalók:
- 40 dkg tönköly fehér liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1,5 dl író
- 1 dl langyos víz
- 1 teáskanál barna cukor
- 1,5 teáskanál só
- 3 ek olívaolaj
- 1 marék hámozott napraforgó
- 1 marék hámozott tökmag
- 1 marék fehér szezámmag
Elkészítése:
A langyos vízben feloldottam a cukrot, belemorzsoltam az
élesztőt, 7-8 perc alatt megkelesztettem.
Kenyérsütőgép üstjébe mértem a hozzávalókat és
dagasztásra kapcsoltam a gépet.
Amikor a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkán
átgyúrtam, három egyenlő részre osztottam, melyekből rudakat sodortam és ezeket
összefontam. A fonatot kenyérsütő formába tettem, tetejét megkentem olajjal és
letakarva folpackkal újra kelesztettem langyos helyen 25-30 percet.
Közben a sütőt előmelegítettem 230 fokra, aljába tálban
vizet tettem gőzölni.
Mikor a kenyér megkelt, lespricceltem langyos vízzel és a
gőzös sütőbe tettem. A hőmérsékletet levettem 200 fokra és így sütöttem 20
percig. Mivel elkezdett barnulni a teteje, letakartam alufóliával. Lejjebb vettem
a sütőt 180 fokra és további 20 percig sütöttem a kenyeret. Kivéve rácsra
tettem, újra lespricceltem és ott hagytam teljesen kihűlni. Már alig várom, hogy felvághassam és megkóstolhassam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése