Mivel ünnepelném a nőnapot, ha nem sütéssel-főzéssel. Reggel elmentem vásárolni, majd belevetettem magam a kulináris kalandozásaimba. Gondoltam egyet és a croissant példájára készítettem egy réteges kiflit. No nem volt 7 réteg, csak 3, de megtöltöttem minden finomsággal.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Hozzávalók:
Tang zhonghoz:
- 1 dl víz
- 2 dkg tönköly fehér liszt
Tésztához:
- 1 dl író
- 2 dl 3,5%-os tej
- 2 ek fűszeres olívaolaj az aszalt paradicsomról
- 1 tk cukor
- 1.5 tkl só
- 2 dkg friss élesztő
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 50 dkg tönköly fehér liszt
Kenéshez:
- 6 -7 ek az aszalt paradicsomról a fűszeres olaj
Tölteni a másik 6 db-hoz:
- 4 aszalt paradicsom
- 3-4 nagy kapribogyó
- 1 ek rozmaringlevél
- 2 nagy gerezd fokhagyma
Szóráshoz:
- 6 dkg ementáli sajt reszelve
- frissen őrölt bors
- Maldon só
A tang zhonghoz 1 dl hideg vízben 2 dkg tönkölylisztet
elkevertem csomómentesre, majd felforraltam, egy perc alatt besűrítettem, amit
aztán lehűtve használtam a tésztához.
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot és
belemorzsoltam az élesztőt. Letakarva habosra felfuttattam.
Kenyérsütőgép üstjébe öntöttem az élesztős tejet, az írót,
az olajat, a kihűlt tang zhongot és a liszteket, sót. Dagasztóprogramra
kapcsoltam. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam,
elosztottam, 6 kis cipót gyúrtam belőle.
Minden cipót kinyújtottam kb. 35-36 cm átmérőjű körré. A
köröket jól megkentem a finom olajjal, majd másikat fektettem rá. Ezt aztán újra
megismételtem. Két darab 3 rétegű kört készítettem. Az egyiket csak olajjal kentem, a másik körbe tettem 4 felaprított aszalt paradicsomot, 2 nagy gerezd fokhagymát apró kockákra vágva és egy evőkanálnyi friss aprított rozmaringlevelet.
A köröket 6-6 cikkre vágtam, tehát 12 kiflim lett. A
cikkek széles végét 3-4 cm mélyen hosszában bemetszettem derelyevágóval, majd
behajtva a belső vágott részt, feltekertem a kifliket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem egymástól messze,
mert számoltam rá, hogy duzzadni fognak.
Tetejüket megkentem a fűszeres olajjal.
A kiflik felére reszelt sajtot szórtam, másik felét frissen őrölt borssal és Maldon sóval szórtam meg.
Letakartam konyharuhával és 40 percet kelesztettem a langyos konyhában
230 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütésen 20
perc alatt megsütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése