Összes oldalmegjelenítés

2014. október 27., hétfő

Lágy túrógombóc (a mai reggelink)

Mikor kezdjek neki, ha nem kora reggel. Az igazság az, hogy utazunk el néhány napra és igyekszem a hűtőmben felhalmozott élelmiszereket. Fiam a túróval akarja bevinni a fehérjét,- nagyon okosan,- nem pedig mű kütyükkel. Még soha nem sikerült vele megetetnem egy túrógombócot, - igaz nem is forszíroztam, hisz magam is csak a gyengébb eresztést kóstoltam, amitől nem lettem ennek az ételnek az elkötelezett híve. Éppen ezért ki kellett próbálnom, milyen lesz az én konyhámban.


Hozzávalók:
A gombóchoz:

  • 40 dkg túró
  • 1 csipet só
  • 3 közepes tojás
  • 2 csapott ek házi vaníliás porcukor
  • 5 ek búzadara
  • 1 ek szoba hőmérsékletű vaj
  • 1/2 citrom reszelt héja


A morzsához:

  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg házi fehér zsemlemorzsa
  • 1 ek demerara nádcukor


Öntethez:

  • 2 dl tejföl
  • 3 ek házi vaníliás porcukor 
  • 1/2 citrom leve


Díszítésnek: tetszőleges gyümölcs, opcionális.

Elkészítése:

A túrót, a porcukrot és a tojások sárgáját, valamint a citrom reszelt héját villával összetörtem, majd hozzá kevertem az öt kanál búzadarát. A tojások fehérjét egy csipet cukorral kemény habbá vertem, amibe a túrós masszát beleforgattam. Lefedve egy órára a hűtőbe tettem. 
A morzsához a vajat felhevítettem és megpirítottam rajta a zsemlemorzsát. Hogy roppanósabb és ízletesebb legyen, egy kanál barna cukrot  szórtam rá. 
Egy tésztafőző lábasban sós vizet forraltam, - éppen mintha tésztát főznék ki. Mikor felforrt, alacsonyra állítottam a lángot és vizes kézzel nagy diónyi gombócokat formáltam a tésztából és 7-8 darabonként kifőztem. Azért ilyen kis mennyiséget, hogy ne hűtse el nagyon a vizet. Megvártam, míg feljönnek a víz tetejére, vártam még 1/2 - 1 percet, majd szűrőkanállal kiemeltem és a forró zsemlemorzsás serpenyőbe tettem őket. Megrázogattam, hogy minden oldalára tapadjon morzsa, majd egy nagy tálra szedtem ki.
Az öntet  nagyon egyszerű volt. Fél rúd vaníliát és 3 evőkanál cukrot összedaráltam a kávédarálóban, ezt kevertem el a tejföllel és a fél citrom levével. 
Hogy nagyobb érdeklődést keltsek a "csemetében", rádobtam egy - egy málna kucsmát a gombócokra. Nem is maradt el az elismerés. Hamarosan csak az üres tányérok halmát mosogathattam.

Nincsenek megjegyzések: