Egy néhány napos spanyol út után képes voltam 2 kilót magamra rántani úgy, hogy szinte alig ettem. Nagyon elkeserített a dolog, így megpróbáltam némileg kisebb kalóriájú ebédet készíteni a hazatérés örömére. A teljesség igénye nélkül ideidézem a Wikipedia ide tartozó bejegyzését, mely a csicsóka beltartalmi értékéről szól:
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az
egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok
felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés
kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium,
kalcium,
magnézium,
foszfor
és cink
ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-,
B1–,
B2-vitamin,
niacin-,
és C-vitamin-tartalma.
Életfontosságú aminosavként:
lizin,
arginin,
hisztidin,
cisztin,
triptofán,
aszparagin
található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói
főleg inulint
tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.
Ezen felbuzdulva, na és mert szép, friss csicsókát sikerült vásárolnom, elkészítettem ezt a citromos köretet. Szenzációsan finom volt. Ha tehettem volna, az egészet felfalom a családom elől.A prézli nélküli rántott hús azért nem volt diétás, hiszen prézli helyett sajtot használtam, de legalább ízletes volt.
Hozzávalók:3 személy részére (jó étvágyúak)
Húshoz:
50 dkg csirkemell filé
2 tojás
5 dkg sajt (ementáli vagy parmezán, vagy ahogyan tetszik)
só
bors
friss petrezselyem
2-3 ek olaj a sütéshez
Körethez:
1 kg csicsóka
só
bors
egy marék kakukkfű
1 citrom leve és reszelt héja
2.3 ek olívaolaj
Elkészítése:
A csicsókát meghámoztam, kb. 1 cm-es szeletekre vágtam, kevés olívaolajjal meghintettem, sóztam, borsoztam, rácsavartam a citrom levét, héját ráreszeltem. A kakukkfű leveleit a tetejére csipkedtem és fóliával letakarva ment a 200 fokos sütőbe úgy 30 percre. Aztán levettem a fóliát és addig pirítottam, míg szép aranybarna nem lett a széle.
A csirkemellet felszeleteltem, szintén kb. 1 cm-esre, sóztam, borsoztam. A tojásokat felvertem, elkevertem a reszelt sajttal, kevés borssal, a felaprított petrezselyemmel. Minimális olajat forrósítottam meg a serpenyőben és a sajtos tojásban megforgatott hússzeleteket fedő alatt megsütöttem benne, míg aranybarnák nem lettek.
Lehet, hogy ezentúl gyakrabban használok csicsókát, mert nagyon ízletesnek találtam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése