Legalább két naponta sütök otthon kenyeret immáron 14 éve. A kenyérsütés szeretetét unokanővéremnek, Marikának köszönhetem. Réges- régen nála járva láttam meg, hogy ő otthon sütögeti kenyérkéjét, kalácskáját. Nagy szeretettel bánt a tésztával, amit az meg is hálált. Kész csodákat tálalt az asztalra. Amikor hazatértem, azonnal elmentem vásárolni egy kenyérsütőt, és magam is neki láttam, a kísérletezésnek. Szerencsémre ellátott jó adag, már általa kipróbált kenyérrecepttel, így a kezdők kudarcát csak ritkán éltem meg. A kenyérsütőgépben való sütésről viszonylag hamar leszoktam és már sütőben sütöm a kenyereket.n Szívesen kipróbálnál kemencében is, ha lenne nekem, de nincs. Azért így is elég jól elboldogulok és eszembe sem jut üzletben kenyeret vásárolni.
Hozzávalók:
- 25 dkg öregtészta
- 50 dkg BL-80 kenyérliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2.5 dl langyos víz
- 1 csipet cukor
- 1.5 teáskanál tengeri só
- 1 tk fehér balzsamecet
- 8 db aszalt paradicsom
- 1 ek szárított oregánó
- 1 teáskanál édesköménymag
Elkészítése:
A langyos vízben kevés
cukorral felfuttattam az élesztőt.
Az aszalt paradicsomokat
több darabra vágtam el. Az édesköménymag
kivételével minden hozzávalót dagasztógépben ruganyos, fényes tésztává gyúrtam,
melyet 40-45 percig kelesztettem a tálban letakarva. Mikor kétszeresére kelt, átgyúrtam.
Újabb félórás kelesztést
követően ismét átgyúrtam a tésztát. Kettévágtam, kicsit megsodorgattam és egymás
körül néhányszor átcsavartam a két tészta rudat. Végeit maga alá hajtva
sütőformába fektettem.
A tészta tetejét megkentem
tojásfehérjével, megszórtam édesköménymaggal, és letakarva újabb 20-25 percig
kelesztettem. Közben 200 fokra előmelegített sütőt hőlégkeverésen, ebben sütöttem
15 percig, majd további 20-25 percig 180 fokon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése