Ezt a receptet a Lidl konyhába olvastam Széll Tamástól. Azonnal megtetszett. Nem is igazán a hús keltette fel az érdeklődésemet, hanem a köret. Nem haboztam sokáig, máris pakoltam bele a a hússzeleteket a pácba. Csontos sertéstarját használtam.
Hozzávalók: 3 fő részére
A sülthöz:
A pirított káposztás burgonyakörethez:
Elkészítése:
A tarja szeletek mindkét oldalát megkentem olívaolajjal. A reszelt fokhagymából, mézből, mustárból és sűrített paradicsomból egy krémet kevertem, amellyel bekentem a hússzeleteket. Tálba tettem őket és ráöntöttem a sört. Folpackkal letakarva a hűtőbe tettem egy éjszakára. Csak másnap délelőtt vettem elő, mert ebédre akartam megsütni. Hagytam, hogy felengedjen szoba hőmérsékletűre. Kivettem a pácból, lecsepegtettem, s csak ekkor sóztam, borsoztam, egy kanál felhevített olajon vastag falú serpenyőben 2-2 percet pirítottam mindkét oldalát, aztán fedővel lefedve 5 - 6 perc alatt megpárolta,
A káposztát megfosztottam minden keményebb résztől, kivágtam a torzsát, sőt a levelek erezetét is eltávolítottam. A megmaradt káposztalevelet összeaprítottam robotgép nagy lyukú reszelőjével..
Egy teflonos vaslábasban kacszsírt hevítettem, erre dobtam a lereszelt káposztát. Sóztam, borsoztam, megszórtam köménnyel és gondosan kevergetve pirítottam. Ez nagy türelmet igényel, de megérte a fáradtságot. Ha káposztát dinsztelek, mindig azt csinálom, hogy egy egész fej káposztát pirítok meg és a felét elteszem lefóliázva a mélyhűtőbe, mert akkor megspórolok egy hosszas szeletelés, gép mosogatást és sok kevergetést, stb. Mikor már kezd színesedni a káposzta, akkor adok hozzá egy kis cukrot, hogy gyorsabban karamellizálódjon. A burgonyát közben megpucoltam, lemostam, megszárítottam és nagyobb kockákra vágtam fel. Hozzáadtam a káposztához. Ekkor adtam hozzá a balzsamecetet is. Fedő nélkül tovább pirítottam kevergetve, míg a krumpli meg nem puhult és el nem kezdett pirulni.
Finom volt a hús, de nálunk egyhangúan a köret vitte el a pálmát. Ragyogó ötlet.
Hozzávalók: 3 fő részére
A sülthöz:
- 80 dkg csontos sertéstarja (3 nagyobb szelet)
- Maldon só
- frissen őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek méz
- 1 ek dijoni mustár
- 1 ek sűrített paradicsom
- 2 dl sör
A pirított káposztás burgonyakörethez:
- 1/2 kisebb fej káposzta
- 4 ek kacsazsír
- só
- bors
- 1 csapott tk egész köménymag
- 1 tk nádcukor
- 2 ek fehér balzsamecet
- 40 dkg burgonya
Elkészítése:
A tarja szeletek mindkét oldalát megkentem olívaolajjal. A reszelt fokhagymából, mézből, mustárból és sűrített paradicsomból egy krémet kevertem, amellyel bekentem a hússzeleteket. Tálba tettem őket és ráöntöttem a sört. Folpackkal letakarva a hűtőbe tettem egy éjszakára. Csak másnap délelőtt vettem elő, mert ebédre akartam megsütni. Hagytam, hogy felengedjen szoba hőmérsékletűre. Kivettem a pácból, lecsepegtettem, s csak ekkor sóztam, borsoztam, egy kanál felhevített olajon vastag falú serpenyőben 2-2 percet pirítottam mindkét oldalát, aztán fedővel lefedve 5 - 6 perc alatt megpárolta,
A káposztát megfosztottam minden keményebb résztől, kivágtam a torzsát, sőt a levelek erezetét is eltávolítottam. A megmaradt káposztalevelet összeaprítottam robotgép nagy lyukú reszelőjével..
Egy teflonos vaslábasban kacszsírt hevítettem, erre dobtam a lereszelt káposztát. Sóztam, borsoztam, megszórtam köménnyel és gondosan kevergetve pirítottam. Ez nagy türelmet igényel, de megérte a fáradtságot. Ha káposztát dinsztelek, mindig azt csinálom, hogy egy egész fej káposztát pirítok meg és a felét elteszem lefóliázva a mélyhűtőbe, mert akkor megspórolok egy hosszas szeletelés, gép mosogatást és sok kevergetést, stb. Mikor már kezd színesedni a káposzta, akkor adok hozzá egy kis cukrot, hogy gyorsabban karamellizálódjon. A burgonyát közben megpucoltam, lemostam, megszárítottam és nagyobb kockákra vágtam fel. Hozzáadtam a káposztához. Ekkor adtam hozzá a balzsamecetet is. Fedő nélkül tovább pirítottam kevergetve, míg a krumpli meg nem puhult és el nem kezdett pirulni.
Finom volt a hús, de nálunk egyhangúan a köret vitte el a pálmát. Ragyogó ötlet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése