Szent Patrik napra annyi mindennel készültem, hogy a desszertek már külön bejegyzésbe szorultak.
Mindjárt elsőként a koprodukcióban készített torta, melyet férjemmel együtt alkottunk.
Ír whiskey krémlikőrös torta:
Hozzávalók:
A tésztához:
A krémhez:
Mázhoz:
Elkészítése:
A piskótatésztához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjéből habot vertem, amihez aztán kanalanként adtam a cukrot, míg kemény, fényes hab nem lett belőle. A sárgáját folytonos keverés mellett szintén darabonként engedtem a tojásfehérjéhez. Átváltottam egy sima evőkanálra, - mert Gordon Ramsay azt mondta, hogy így lehet legkevésbé összetörni a tojáshabot,- és igaza lett,- tehát a kanál segítségével óvatosan kevergetve kanalanként beleforgattam a sütőporral és citrusporral elkevert lisztet.
A tésztát egy téglalap alakú 30x25 cm-es tortakeretbe öntöttem, ami alá szilikonos sütőpapírt tettem. 160 fokon, hőlégkeverésen 30 perc alatt megsütöttem. A tésztát rácsra téve kihűtöttem. Közben a krémnek valókat összekevertem és hűtőbe tettem. Amikor kihűlt a torta , vízszintesen ketté vágtam, vastagon megkentem krémmel, majd hosszában is ketté vágtam és ezt a két részt is krémmel illesztettem össze.
Innen már négykezes produkció következett. A tortát férjemmel üveg formájúra faragtuk. Kicsit nehéz volt a dolgunk, mert elég lágy lett a krém. Miután megfaragtuk, hűtőbe tettük, hogy összeálljanak a dolgok, ő pedig nekifogott a dekorálásnak.
Bevallom, itt már olyan fáradt voltam, hogy elmentem egyet hunyni, így a burkolást, díszítést maga csinálta egyedül.
Készült egy remek reggeli briós is reggelire.
Szent Patrik napi szerencsesüti:
Hozzávalók:
A tésztához:
A mázhoz:
10 dkg porcukor
10 ml narancslikőr
3 csepp zöld Wilton ételfesték
Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrtam és folpackba csomagolva néhány órára a hűtőbe tettem. Utána lisztezett deszkán kinyújtottam,- mivel lóhere formám nem volt,- egy virág formával kiszaggattam, majd késsel négy helyen bemetszettem, így lóhere formát kaptam. Egyik bemetszésbe kis tésztacsíkot dugtam, ez lett a lóhere szára. A sütiket 180 fokon negyed óra alatt hőlégkeverésen megsütöttem, hagytam kihűlni.
A mázhoz összekevertem a porcukrot, a narancslikőrt és a zöld festéket és ebbe a masszába mártogattam bele a sütemények egyik oldalát. Tányérra rakva hagytam megszáradni a mázt.
Készítettem egy másik gyömbéres kekszet is.
Piros gyömbéres szivecskék:
Hozzávalók:
A tésztához:
A mázhoz:
Elkészítése megegyezik az előző kekszével.
Ő pedig Barney, akivel szívesen együtt ünnepelnénk a Szent Patrik napot:
Mindjárt elsőként a koprodukcióban készített torta, melyet férjemmel együtt alkottunk.
Ír whiskey krémlikőrös torta:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 6 púpozott ek rétesliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk citruspor
A krémhez:
- 2 dl tejszín
- 1,5 dl whiskey-s krémlikőr
- 5 dkg gyümölcscukor
- 1 habfixáló
- 25 dkg mascarpone
Mázhoz:
- 25 dkg zöld marcipán
- 3 dkg piros marcipán
- 5 dkg fehér marcipán
- Wilton ételfestékek a felirathoz
Elkészítése:
A piskótatésztához a tojásokat szétválasztottam. A fehérjéből habot vertem, amihez aztán kanalanként adtam a cukrot, míg kemény, fényes hab nem lett belőle. A sárgáját folytonos keverés mellett szintén darabonként engedtem a tojásfehérjéhez. Átváltottam egy sima evőkanálra, - mert Gordon Ramsay azt mondta, hogy így lehet legkevésbé összetörni a tojáshabot,- és igaza lett,- tehát a kanál segítségével óvatosan kevergetve kanalanként beleforgattam a sütőporral és citrusporral elkevert lisztet.
A tésztát egy téglalap alakú 30x25 cm-es tortakeretbe öntöttem, ami alá szilikonos sütőpapírt tettem. 160 fokon, hőlégkeverésen 30 perc alatt megsütöttem. A tésztát rácsra téve kihűtöttem. Közben a krémnek valókat összekevertem és hűtőbe tettem. Amikor kihűlt a torta , vízszintesen ketté vágtam, vastagon megkentem krémmel, majd hosszában is ketté vágtam és ezt a két részt is krémmel illesztettem össze.
Innen már négykezes produkció következett. A tortát férjemmel üveg formájúra faragtuk. Kicsit nehéz volt a dolgunk, mert elég lágy lett a krém. Miután megfaragtuk, hűtőbe tettük, hogy összeálljanak a dolgok, ő pedig nekifogott a dekorálásnak.
Bevallom, itt már olyan fáradt voltam, hogy elmentem egyet hunyni, így a burkolást, díszítést maga csinálta egyedül.
Készült egy remek reggeli briós is reggelire.
Szent Patrik napi szerencsesüti:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg tönköly fehérliszt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg gyümölcscukor
- 2 ek darabolt kandírozott gyömbér
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk őrölt kardamommag
- 2 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 tojás sárgája
- 2 ek golden szirup
- 2 ek joghurt
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
A mázhoz:
10 dkg porcukor
10 ml narancslikőr
3 csepp zöld Wilton ételfesték
Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrtam és folpackba csomagolva néhány órára a hűtőbe tettem. Utána lisztezett deszkán kinyújtottam,- mivel lóhere formám nem volt,- egy virág formával kiszaggattam, majd késsel négy helyen bemetszettem, így lóhere formát kaptam. Egyik bemetszésbe kis tésztacsíkot dugtam, ez lett a lóhere szára. A sütiket 180 fokon negyed óra alatt hőlégkeverésen megsütöttem, hagytam kihűlni.
A mázhoz összekevertem a porcukrot, a narancslikőrt és a zöld festéket és ebbe a masszába mártogattam bele a sütemények egyik oldalát. Tányérra rakva hagytam megszáradni a mázt.
Készítettem egy másik gyömbéres kekszet is.
Piros gyömbéres szivecskék:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg tönköly fehér liszt
- 20 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- 10 dkg gyümölcscukor
- 5 dkg méz
- 1 sütőpor
- 3 ek kandírozott gyömbér
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk citruspor
A mázhoz:
- 10 dkg porcukor
- 1 nagy diónyi friss reszelt gyömbér kifacsart leve
- 2-3 csepp piros Wilton ételfesték
Elkészítése megegyezik az előző kekszével.
Ő pedig Barney, akivel szívesen együtt ünnepelnénk a Szent Patrik napot:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése