Két kuglófot készítettem, mert valakinek meglepetésnek szántam az egyiket. Abba aszalt szilvát tettem, a mienkbe, a kisebbe pedig aszalt vörös áfonyát.Így viszonylag nagy mennyiséggel dolgoztam. A megkelt tésztát 2/3 - 1/3 részre osztottam . A nagyobból az aszalt szilvás, a kisebből az áfonyás készült.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 0,5 l tej
- 1 dl natúr joghurt
- 3 tojás sárgája
- 10 dkg gyümölcscukor
- 1 ek méz
- 5 dkg élesztő
- 1 kk himalája só
- 15 dkg lágy vaj
- 1 kg tönköly fehér liszt
- 1 ek vanília kivonat
- 1 tk citruspor
Töltelékhez:
- 20 dkg szilvalekvár
- 10 dkg aszalt vörösáfonya
- 1 kk fahéj
Sütéshez:
- vaj a kikenéshez
- néhány ek mandulapehely
- tojásfehérje+tej+vaníliás cukor keveréke a kenéshez
Elkészítése:
A tejet meglangyosítottam, egy részét a dagasztógépbe töltöttem, másik felébe elkevertem egy kanál mézet és belemorzsoltam az élesztőt, amit szép habosra felfuttattam. Ezt is a másik adag tej után küldtem. A vajat kissé meglangyosítottam a mikróba, úgy töltöttem a tej után. A tojásokat ketté választottam, a sárgák is mentek a dagasztóba. Következett a joghurt majd a szilárd hozzávalók. Kétszer is átdagasztattam a géppel (10+10 perc) tekintettel a nagy mennyiségre. Aztán áttettem kelesztőtálba, mert nem fért volna el a gépben. Letakartam a tálat és ez volt a szerencse, mert mire felé jártam, már vagy 10 cm-re megemelkedett a teteje, úgy megdagadt ez a sok tészta, pedig még talán egy óra sem telt el. Az egészet lisztezett deszkára borítottam és átgyúrtam. A tésztát elosztottam. Először a nagyobbikat töltöttem meg, majd a kisebbiket.
A tésztát téglalap alakúra kinyújtottam,- akkorára, hogy a hosszabbik oldala olyan hosszú legyen, mint a kuglófforma tetejének kerülete,- aztán megkentem alaposan lekvárral, szétszórtam rajta az áfonyát és meghintettem egy kis fahéjjal. A tésztát feltekertem.
A kuglófformát alaposan kivajaztam és elszórtam benne mandulapelyhet. Ebbe fektettem körbe a tésztát. A két végét összeillesztettem, majd letakarva hagytam kelni 25-30 percet. Addig előmelegítettem a sütőt.
A kuglófok tetejét megkentem a tojásfehérje, vaníliás cukor, tej keverékével és a 160 fokos sütőbe dugtam hőlégkeverésen. Úgy 3/4 órát sütöttem, amikor még egyszer átkentem a tetejét, hogy szép fényes és illatos legyen. Összesen 55-60 percet sütöttem.Igaz, kicsit nagyvonalúan bántam a lekvárral, ezért kibugyogott egy résen, de ez csak a látványán rontott egy kicsit, mert az íze tökéletes volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése