Egyik legrégebbi állandó konyhai tevékenységem a kenyérsütés. Legalább 13 éve sütöm otthon a kenyereket. Ez idő alatt nem igen sütöttem meg kétszer ugyanazt a kenyeret. Mindig változtatok vagy az alapanyagokon, vagy a technikán valamit, így mindig változatosan fogyasztunk kenyeret, vagy bármilyen kelt tésztából készült péksüteményt, kalácsot.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Hozzávalók:
- 30 dkg öregtészta
- 14 dkg tang zhong
- 12 dkg krumplipüré
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 55 dkg tönköly fehér liszt
- 1 dl víz
- 1 kk cukor
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1,8 dl író
- 1 ek só
- 2 ek olaj
Elkészítése:
Öreg tészta:
A vizet
meglangyosítottam, belekevertem a csipet cukrot és a kevéske élesztőt, és
felfuttattam.
Kenyérsütőgép
üstjébe mértem a hozzávalókat, és dagasztóprogramra tettem.
Amikor lejárt,
benne hagytam érni. Fél nap múlva újra átdagasztattam a géppel.
Ebből a tésztából
vettem ki 30 dkg-ot, amit a kenyérsütéshez használtam, a többit fedeles
edényben a hűtőbe tettem. Ott tárolva 1,5-2 hétig is használhatom
kenyérsütéshez.
Tang zhong:
A vízben elkevertem
a lisztet. Felforraltam, besűrítettem krémes állagúra, majd kihűtöttem.
Kenyértészta:
A vizet
meglangyosítottam, belekevertem egy csipet cukrot és az élesztőt, és felfuttattam.
Minden egyéb
hozzávalót (öreg tészta, tang zhong, krumplipüré is) a kenyérsütőgép üstjébe
mértem, és dagasztóprogramon összegyúrtam, megkelesztettem.
A megkelt tésztát lisztezett
deszkán kihúzztam kézzel téglalap alakúra, majd szorosan feltekertem. Teflon kacsasütő
edénybe tettem. Tetejét megkentem íróval, és az edény tetejével letakarva a
tésztát duplájára kelesztettem fél óra alatt.
Közben a sütőt 230
fokra előmelegitettem hőlégkeverésen, és a kenyeret lefedve betettem 20 percre,
aztán lecsökkentettem a hőt 190 fokra, és további 25-30 percig lefedve sütöttem
a kenyeret, majd a fedőt levéve aranybarnára pirítottam néhány perc alatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése