Készültem a St. Patrick napi ebédhez, de hiába kerestem, kutattam, nem kaptam sem szép báránykarajt, sem olyan borjúhúst, amit szerettem volna, pedig megfordultam néhány bevált hentesnél a nagycsarnokban, a Lehelen. Addig forgolódtam, míg szembe találtam magam viszont néhány szép szelet osso bucoval. Azokból is kiválogattam a nekem tetszőket. Voltak kétségeim, hogy vajon elég lesz-e négy szelet, de mikor a hentes a mérlegre helyezte a húst, azonnal elszálltak a kétségeim, 2,2 kg volt a kiválasztott négy szép szelet.
Hozzávalók: 4 fő részére
- 4 szelet osso buco (keresztben elszelt borjú lábszár, kb. 5 cm vastag)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy sárgarépa
- 1/2 fej zellergumó
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk borókabogyó
- 3 babérlevél
- 1 szál rozmaring
- 3-4 szál kakukkfű
- 1 rúd fahéj
- só
- bors
- 10 dkg liszt
- 0,5 dl olaj
- 5 dkg vaj
- 2 narancs
- 0,5 l rozé
- 2,5 dl marha alaplé
Elkészítése:
A hússzeleteket megkentem olajjal, borsoztam, tálba tettem. Pácot készítettem, lereszeltem a narancsok héját, kicsavartam levüket és a húsra öntöttem fél liter rozéval. Tudom, hogy az oss bucot fehér borral készítik, de a narancshoz illőnek találtam a rozét. Mellé felvágtam a zöldségeket kis kockákra, fahéjat, borókabogyót. Lefóliáztam és két napra a hűtőbe tettem.
Mikor eljött a főzés napja, a húst kivettem a pácléből, megszárítottam, megszórtam nagy szemű sóval, borssal, lisztbe forgattam.
Egy vastag falú lábasban olajban vajat olvasztottam, felhevítettem és a hús mindkét oldalát 2-2 percig erős tűzön sütöttem, majd egy nagy sütőtálba szedtem.
Mikor minden hússzelet a tálban csücsült, ráöntöttem a páclevet a zöldségekkel és az alaplével együtt.
130 fokra előmelegített sütőben tettem és lassan, kb 3,5-4 óra alatt omlósra sütöttem.
Mikor a hús megpuhult, kiemeltem és botmixerrel a zöldségeket pürésítettem a lével. Kicsit összeforraltam, hogy sűrűbb legyen.
Ez az utolsó bűnözésem a tavasszal. Ettől kezdve csak könnyű, diétás ételeket eszem,..... és siratom ezt a finomságot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése