Az utolsó, az előrehozott St. Patrick nap alkalmából készült ebéd menüjéből. Minden fogásban el szerettem volna térni a tavalyi ételtől. Ha ír recepteket keresek a neten, elég kevésre bukkanok. Múlt évben ír whiskys tortát készítettünk, ezért most egy merőben más édességet akartam. Erre a nem túl bonyolult édességre bukkantam valahol. Több kedvenc alapanyagom is fellehető benne, így nem törtem sokáig a fejemet rajta, hanem nekiláttam. Nem lett látványos, de nagyon finom. Mi sem bizonyítja jobban, hogy egy nagy tál fánk a nehéz ebéd után egyik pillanatról a másikra eltűnt.
Hozzávalók:
A tésztához:
Sziruphoz: ezt én kihagytam
Sütéshez:
Hempergetéshez:
Elkészítése:
Az almát cikkekre vágtam, magházát kivágtam. Nem meghámoztam, csak kockákra vágtam és feltettem főni 3 dl almaborral. Kis tűzön 8 percig fedő alatt főztem, majd fedő nélkül addig, míg a bor a harmadára redukálódott. Ekkor összetörtem botmixerrel és hagytam kihűlni. A hideg almapürét keverőtálban fakanállal csak éppen összekevertem a többi alapanyaggal. Sütőpapírral bélelt 30x20 cm-es tepsiben szétterítettem, olajozott folpackkal lefedve hűtőbe tettem 3-4 órára, de lehet egész éjszakára is.
Kicsit eljárt a kezem az íróval, többet öntöttem, mint amit a recept írt, így lágyabb maradt a tésztám, mint ahogyan a recept kívánta. Előírás szerint pogácsaszaggatóval kellett volna kiszaggatnom, de ehhez túl lágy lett, Így lisztes kézzel kiragadtam belőle kb. 2 evőkanálnyit és a 170 fokosra hevített olajba ügyeskedtem (ez látszik a formáján, de hát nem a szépségéért szerettük). Fedő alatt 2-2 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütöttem.
Itt megint eltértem az eredeti recepttől, amelyben 3 dl almaborból és 20 dkg cukorból szirupot kell főzni és abba mártani a fánk egyik oldalát, a másik oldalát pedig fahéjas cukorba.
A szirupos oldalt kihagytam és csak a fahéjas hempergetést alkalmaztam egyik oldalán.
Ez is az abbahagyhatatlan kategóriába került kis gyűjteményemben.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 piros alma (40 dkg)
- 3 dl almabor
- 50 dkg tönköly fehér liszt
- 60 ml író
- 1 egész tojás + 1 tojássárgája
- 1 tk vanília kivonat
- 7 dkg gyümölcscukor (vagy 13 dkg cukor)
- 4 tk sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1/4 tk szerecsendió
- 3 tk őrölt fahéj
- 1 kk só
Sziruphoz: ezt én kihagytam
- 3 dl almabor
- 20 dkg cukor
Sütéshez:
- 0,5 l napraforgó olaj
Hempergetéshez:
- 5 dkg fahéjas porcukor
Elkészítése:
Az almát cikkekre vágtam, magházát kivágtam. Nem meghámoztam, csak kockákra vágtam és feltettem főni 3 dl almaborral. Kis tűzön 8 percig fedő alatt főztem, majd fedő nélkül addig, míg a bor a harmadára redukálódott. Ekkor összetörtem botmixerrel és hagytam kihűlni. A hideg almapürét keverőtálban fakanállal csak éppen összekevertem a többi alapanyaggal. Sütőpapírral bélelt 30x20 cm-es tepsiben szétterítettem, olajozott folpackkal lefedve hűtőbe tettem 3-4 órára, de lehet egész éjszakára is.
Kicsit eljárt a kezem az íróval, többet öntöttem, mint amit a recept írt, így lágyabb maradt a tésztám, mint ahogyan a recept kívánta. Előírás szerint pogácsaszaggatóval kellett volna kiszaggatnom, de ehhez túl lágy lett, Így lisztes kézzel kiragadtam belőle kb. 2 evőkanálnyit és a 170 fokosra hevített olajba ügyeskedtem (ez látszik a formáján, de hát nem a szépségéért szerettük). Fedő alatt 2-2 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütöttem.
Itt megint eltértem az eredeti recepttől, amelyben 3 dl almaborból és 20 dkg cukorból szirupot kell főzni és abba mártani a fánk egyik oldalát, a másik oldalát pedig fahéjas cukorba.
A szirupos oldalt kihagytam és csak a fahéjas hempergetést alkalmaztam egyik oldalán.
Ez is az abbahagyhatatlan kategóriába került kis gyűjteményemben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése