Többször láttam egy reklámot, amiben Gordon Ramsay pillanatok alatt összedob egy harissával fűszerezett brokkolit kuszkusszal. Kuszkuszom ugyan nem volt itthon, de volt helyette durumtészta. Brokkoli volt a hűtőben, de azt tudtam, hogy hiába kínálgatom a gyereknek, ezért készítettem brokkoli és csirkés változatot is. Mindkettő gyorsan elkészíthető. Mire kifőtt a tészta, addigra készen volt a kétféle feltét.
Igaz, előtte egy kis előkészületet igényelt a harissa elkészítése, de az is pár perc.
Igaz, előtte egy kis előkészületet igényelt a harissa elkészítése, de az is pár perc.
Ezt a fűszerkeveréket mint az észak-afrikai és
közel-keleti konyha egyaránt használja. Lehet az erősségét, csípősségét lágyítani plusz
hozzáadott olívaolajjal, vízzel, paradicsomlével, vagy mint jelen esetben
tettem, sült kápia paprikával és olajban eltett aszalt paradicsommal. A füstölt
paprika még egy csavart ad ennek az aromás fűszernek. Ízben talán hasonlít a mi Erős Pistánkéhoz, de mégsem olyan.
Hozzávalók: az én változatomhoz
- 2 nagy piros chilipaprika
- 1 kápia paprika
- 3 nagy aszalt paradicsom
- 3 ek olívaolaj az aszalt paradicsomról
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/4 tk só
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 t őrölt római kömény
- 1 tk füstölt pirospaprika
Elkészítése:
Harissa:
A paprikák magházát kivágtam és egy teflonserpenyőben megsütöttem őket, míg feketedni nem kezdett a héjuk. Ekkor késes aprítóba tettem az összes többi hozzávalóval és összedaráltam.
Hozzávalók:
Csirkés raguhoz:
- 30 dkg csirkemellfilé
- 2 ek olívaolaj
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 2 ek harissa
- 2 dl író
A csirkemellet keskeny csíkokra vágtam és 2 kanál olívaolajon kevés sóval és borssal átsütöttem fehéredésig. Ekkor hozzáadtam a harissát, majd az írót és 3-4 percig pirítottam. Tésztával tálaltam.
Tetejére felcsíkozott mentaleveleket szórtam
A brokkolis változathoz a csirke helyett hasonló súlyú brokkolirózsát használtam + 4 ek szezámmagot. A többi hozzávaló ugyanaz volt. Végül friss korianderlevéllel szórtam meg.
Elkészítése:
Egy teflon serpenyőben a rózsáira szedett brokkolit erős
tűzön sütöttem, közben hozzáadtam a szezámmagot. Addig pirítottam, míg füstös
illata kezdett lenni.
Sóztam, borsozta, hozzáadtam a harissát, elkevertem vele,
majd felöntöttem íróval. Elkevertem, és ezt is 3-4 percig fedő alatt pároltam.
Tálalásnál a megfőtt tésztára halmoztam a brokkolit és korianderzölddel
szórtam meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése