Még tartott a tejsavóm, ezért fánkot is sütöttem vele. Így még sosem próbáltam, de tetszett a tészta.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg tönköly fehér liszt
- 15 dkg rétesliszt
- 2 ek olaj
- 3 ek nyírfacukor
- 1 csipet só
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 2.5 dl tejsavó
- 2 dkg friss élesztő
- 2 db tojássárgája
Tölteni:
- 20 dkg meggybefőtt
Elkészítése:
Tészta:
A savót meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt egy
kevés cukorral, és megkelesztettem.
Minden hozzávalót robotgép üstjébe mértem, és ruganyos
tésztát gyúrtam belőlük.
Letakarva fél órát pihentettem a gépben, majd újra
átgyúrtam. Kiolajozott kelesztőtálban hűtőbe tettem egy éjszakára. Másnapra
legalább két és félszeresére kelt.
Mielőtt a sütés ideje eljött, előtte egy órával kivettem,
hogy szoba hőmérsékletűre engedjen fel.
Lisztezett deszkán kinyújtottam 0,5 cm vékonyra, és 6 cm
átmérőjű köröket vágtam ki belőle pogácsaszaggatóval.
Tölteni:
Egy-egy körre 3 szem lecsepegtetett meggyet fektettem, és
letakartam egy másik tésztalappal.
A széleit összecsipkedtem, hogy ne essen ki a meggy.
Ekkor már csak 10 percet kelesztettem, hogy ne áztassa el a meggy.
160 fokos bő olajban mindkét oldalát fedő alatt
megsütöttem. Konyhai törlőn leitattam a felesleges olajat róla. Tálalásnál
meghintettem házi vaníliás porcukorral.
Szerencsére attól, hogy kicsit kinyílt az oldala, a meggy nem esett ki, nem folyt ki a leve és sütés után sem jött szét a két lap.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése