Fiamba próbálok erőt, izmot pumpálni, de nekem csak étellel megy, a többi az ő gondja. Eredetileg a köret egy brunoise-ra vágott zöldségekkel készített rizs volt számára, én és az apja ettük édesköménnyel.
Lazacsült:
- 80 dkg lazacfilé
- 1 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Köret:
- 15 dkg rizs
- 1 nagyobb szár halványító zeller
- 1 közepes db sárgarépa
- 1 közepes db kápia paprika
- 1 kávéskanál só
- 1 nagyobb zsenge édeskömény
Kapribogyós-mustáros mártás
Elkészítése:
Lazacsült:
A lazacfilét négy egyenlő szeletre vágtam. Mindkét oldalát sóztam borsoztam. Egy serpenyőben egy kanál olívaolajon megolvasztottam egy kanál vajat, és amikor már forró volt, a lazacot a bőrös oldalával beletettem ls 3 percig sütöttem, aztán megfordítottam és a nem bőrös oldalát már csak 2 percig sütöttem. Így kicsit rózsaszín lesz a belseje és nem szárad ki. Természetesen ez a filé vastagságától függ.
Rizses köret
A
zöldségeket megmostam, szárazra töröltem, a répát meghámoztam, mindet egyforma
apró kockákra vágtam.Egy
kanál olajon félig megpároltam őket.
Egy
kanál olajon a rizst fehéredésig megpirítottam, sóztam, felengedtem annyi vízzel,
ami egy ujjnyira ellepi. Mikor már alig volt rajta víz, hozzákevertem a félig
párolt zöldségeket. Lefedtem és fél perc múlva eloltottam a
lángot, hagytam, hogy a gőzben megpuhuljanak.
Párolt édeskömény:
Az édeskömény gumó szárait levágtam, meghámoztam és ferde, fél cm-es csíkokra szeleteltem. A gumó torzsáját kivágtam, felszeleteltem hasonló vastagságúra.
Egy kanál olívaolaj és egy kanál vajon kicsit sózva, borsozva -3 perc alatt megpároltam, míg nem vált puhává, még egy kicsit roppanós volt.
Kapribogyós-mustáros
mártás:
A
kapribogyót apróra vágtam. Nem öblítettem le, mert így nem kellet sóznom a mártást. Egy kanál vajon megfuttattam, hozzáadtam a magos
mustárt, borsoztam, átforgattam vele, majd felengedtem a tejszínnel.
Összeforraltam.
Tálalásnál az ételt az édeskömény levelével lehet díszíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése