Jellemző rám. Elmegyek vásárolni egy dolgot és veszek mellé sok mást is. Most elmentem lila burgonyát venni és vettem mellé gyönyörű friss fehér padlizsánt. Persze előtte kifaggattam a termelőt, hogy milyennek tartja. Elmondta, hogy jobban egyben marad sütés közben a padlizsán, mint lila társa. Tesztelnem kellett. Köretnek egy tartalmas sajtos sült tésztát készítettem, amit reggeli kávézásom közben láttam a TV-ben. Hasonlót készítettem már, mikor ezt megsütöttem.
Hozzávalók: 4 személyre
A töltött padlizsánhoz:
A sajtos tésztához:
A sűrű besamel mártáshoz:
Elkészítése:
A padlizsánokat megmostam, szárazra töröltem, száruk végét levágtam, ketté vágtam hosszában. A belsejét kanállal kikapartam, hogy csak kb. fél cm hús maradjon a héjon. A padlizsán belsejét felkockáztam nagyjából 1x1 cm-es kockákra. A csirkecombot kifiléztem és a bőrét rajtahagyva ledaráltam. A gombát is felkockáztam a padlizsánhús méretére. A zöldbabot 3 cm-es darabokra vágtam. A lilahagymát csak félfőre vágtam. A fokhagymát felszeleteltem.
Egy serpenyőben egy kanál olívaolajat hevítettem, azon megpirítottam a lilahagymát, majd hozzáadtam a húst. Megsóztam, borsoztam és kevergetve pirítottam, míg a hús nem kezdett barnulni. Ekkor hozzáadtam a felaprított zöldségeket és tovább pirítottam. A padlizsán szépen megtartotta a formáját. Megszórtam friss kakukkfűvel és még kb. 5 percig sütöttem őket, majd félretettem hűlni. Mikor már csak langyos volt, belekevertem egy nyers tojást és a félbevágott padlizsán csónakokba töltöttem. Fóliával letakarva a 180 fokos sütőbe tettem puhulni kb. 20 percre. Ezután levettem a fóliát és némi reszelt sajttal megszórva még 10 perc alatt pirosra sütöttem.
Közben párhuzamosan kifőztem sós vízben a tésztát, lecsepegtettem.
Egy lábasban felhevítettem a vajat, beleszórtam a lisztet és pirítottam, míg kifehéredett a liszt, sóztam, borsoztam. Lassan adagolva hozzá a tejet folyamatosan habverővel keverve besűrítettem a mártást. Hozzákevertem a mascarponét, a lereszelt parmezánt, reszeltem hozzá szerecsendiót és végül beleforgattam a tésztát, majd az egészet átborítottam egy kivajazott tepsibe. Tetejére szórtam egy leheletnyi füstölt paprikát, reszeltem egy kis extra adag parmezánt és a padlizsán mellé ültettem a sütőbe. 20 perc alatt pirosra sütöttem.
Nem diétás étel, az biztos, de ha a húst kihagyjuk (és ezt nyugodtan megtehetjük), kiváló lakto-vegetáriánus fogás lehet.
Hozzávalók: 4 személyre
A töltött padlizsánhoz:
- 2 közepes fehér padlizsán
- 1 ek olívaolaj
- 1 bőrös csirkecomb kifilézve
- 1 kis fej lilahagyma / vagy amit szeretsz
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg barna csiperke
- 10 dkg zöld hüvelyű bab
- só
- bors
- csipet chilipehely
- friss kakukkfű
- 1 tojás
- 5 dkg reszelt sajt
A sajtos tésztához:
- 30 dkg penne
- só
- víz a főzéshez
A sűrű besamel mártáshoz:
- 8 dkg vaj
- 8 dkg liszt
- 4 dl tej
- csipet só
- bors
- frissen reszelt szerecsendió vérmérséklet szerint (nálam elég sok)
- 15 dkg mascarpone
- 10 dkg frissen reszelt parmezán
- 1 csipet füstölt paprika
Elkészítése:
A padlizsánokat megmostam, szárazra töröltem, száruk végét levágtam, ketté vágtam hosszában. A belsejét kanállal kikapartam, hogy csak kb. fél cm hús maradjon a héjon. A padlizsán belsejét felkockáztam nagyjából 1x1 cm-es kockákra. A csirkecombot kifiléztem és a bőrét rajtahagyva ledaráltam. A gombát is felkockáztam a padlizsánhús méretére. A zöldbabot 3 cm-es darabokra vágtam. A lilahagymát csak félfőre vágtam. A fokhagymát felszeleteltem.
Egy serpenyőben egy kanál olívaolajat hevítettem, azon megpirítottam a lilahagymát, majd hozzáadtam a húst. Megsóztam, borsoztam és kevergetve pirítottam, míg a hús nem kezdett barnulni. Ekkor hozzáadtam a felaprított zöldségeket és tovább pirítottam. A padlizsán szépen megtartotta a formáját. Megszórtam friss kakukkfűvel és még kb. 5 percig sütöttem őket, majd félretettem hűlni. Mikor már csak langyos volt, belekevertem egy nyers tojást és a félbevágott padlizsán csónakokba töltöttem. Fóliával letakarva a 180 fokos sütőbe tettem puhulni kb. 20 percre. Ezután levettem a fóliát és némi reszelt sajttal megszórva még 10 perc alatt pirosra sütöttem.
Közben párhuzamosan kifőztem sós vízben a tésztát, lecsepegtettem.
Egy lábasban felhevítettem a vajat, beleszórtam a lisztet és pirítottam, míg kifehéredett a liszt, sóztam, borsoztam. Lassan adagolva hozzá a tejet folyamatosan habverővel keverve besűrítettem a mártást. Hozzákevertem a mascarponét, a lereszelt parmezánt, reszeltem hozzá szerecsendiót és végül beleforgattam a tésztát, majd az egészet átborítottam egy kivajazott tepsibe. Tetejére szórtam egy leheletnyi füstölt paprikát, reszeltem egy kis extra adag parmezánt és a padlizsán mellé ültettem a sütőbe. 20 perc alatt pirosra sütöttem.
Nem diétás étel, az biztos, de ha a húst kihagyjuk (és ezt nyugodtan megtehetjük), kiváló lakto-vegetáriánus fogás lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése