Hozzávalók a tésztához:
- 14 tojás
- 14 púpozott ek rétesliszt
- 14 ek cukor
- 1 cs sütőpor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom és reszelt héja
- 1 nagy csipet só
Elkészítése:
A tortaformák aljára kiolajozott sütőpapírt tettem, hogy majd könnyen lehúzhassam a tésztáról, ha megsült. A formák oldalát azonban nem kentem le, mert akkor a tészta nem tud szépen, egyenletesen megnőni.
A tojásokat ketté választottam. A fehérjét a sóval és a citromlével kemény, fényes habbá vertem, amihez kanalanként kevertem hozzá a vaníliás cukorral vegyített cukrot, miközben a habot folyamatosan vertem robotgéppel közepes fordulatszámon. Mikorra elfogyott a cukor, hófehér, kemény habot kaptam, amibe darabonként kevertem bele a tojások sárgáit, végül pedig a sütőporral elkevert liszt következett szintén kanalanként, de ehhez már spatulát használtam, nehogy összetörjem a habot.
A kapott mennyiségű tésztát elosztottam 2/3, 1/3 részre és két négyszögletes tortaformában sütöttem ki 160 fokon hőlégkeverésen 40 perc alatt. Tűpróbával ellenőriztem, átsült-e a tészta. A formában hagytam, míg langyos nem lett, majd az oldalánál késsel elválasztottam a formától és kiemeltem rácsra hűlni.
Miközben a torták sültek, elkészítettem a málnás mascarponés krémet.
Hozzávalók:
- 400 g málnazselé
- 10 dkg porcukor
- 350 g mascarpone
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 3 dl tejszín
- 1 habfixáló
- 3 lapzselatin
Elkészítése:
A lapzselatint beáztattam hideg vízbe. A tejszínt a cukorral közepes keménységűre vertem, aztán hozzáadtam a habfixálót és tovább kevertem a robotgéppel. Hozzáadtam a mascarponét, a citromlét és héját végül belekevertem a málnazselét és a kicsavart zselatinlapokat. Simára elkevertem és a hűtőbe tettem.
Mikor teljesen kihűlt a piskóta, középen vízszintesen ketté vágtam, vastagon megkentem a krémmel, és rátettem a tetejét, majd újabb réteg krém következett és rá a ferdén, lejtősen vágott két rétegű piskóta.
Minden réteget krémmel kötöttem össze. Ennyi volt az én feladatom, mert innen Tibike vette át a főszerepet. Szépen, egyenletesen kinyújtotta a marcipánt és beburkoltuk vele a tortát. A hűtőbe tettük pihenni és ő nekilátott a snowboardos figura kialakításának marcipánból. Előtte már tett egy próbát gyurmából, de az más volt. A marcipánnal elbajlódott egy jó ideig, mert a kéz melegétől meglágyult. Becsületére legyen mondva nagyon türelmesen bánt vele. Nélküle nem tudott volna ez a torta elkészülni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése