Hozzávalók:
A töltött húshoz:
1 kg pulykamell
30 dkg csirkemell
20 dkg bébispenót
1 nagy tojás
30 dkg csirkemell
20 dkg bébispenót
1 nagy tojás
fél fej fokhagyma
1/2 citrom reszelt héja
Buddy zsemlemorzsája:
1 szelet házi kenyér
1 csokor petrezselyemzöld
7 dkg parmezán sajt
3-4 ek olívaolaj
só
bors
1 szelet házi kenyér
1 csokor petrezselyemzöld
7 dkg parmezán sajt
3-4 ek olívaolaj
só
bors
A sütéshez:
20 dkg szeletelt bacon
2 dl fehérbor
2 dl csirkehúsleves
2 közepes répa
1 fehérrépa
3-4 halványító zellerszár
20 dkg szeletelt bacon
2 dl fehérbor
2 dl csirkehúsleves
2 közepes répa
1 fehérrépa
3-4 halványító zellerszár
A szószhoz még:
1 ek méz
1 ek magos mustár
1 dl tejszín
Elkészítése:
A pulykamellet "kinyitottam" úgy, hogy egy éles késsel jobbról az
egyharmad vastagságánál vízszintesen bevágtam , majd a másik irányba is
így tettem nem teljesen átvágva a húst. Ezek után szétnyitottam és ha 1 cm-nél vastagabb volt, akkor óvatosan
folpack alatt kiklopfoltam. Mindkét oldalát sóztam, borsoztam.
A csirkemellet durvára daráltam. Két kanál olajon
elkezdtem pirítani, miközben sóztam, borsoztam. Hozzáadtam még egy
fél citrom reszelt héját. Fehéredésig jól átforgattam, fakanállal
szétnyomkodtam, hogy mindenütt átsüljön a külseje. Ekkor rádobtam a
megmosott, megszárított bébispenótot és a fél fej reszelt fokhagymát.
Átforgattam, míg megfonnyadt a spenót.
Buddy innentől csak annyit mond: "- ...és beletesszük az én zsemlemorzsámat..."
Késes aprítóba beletettem egy szelet kenyeret, egy csokor
petrezselymet felaprítva, sót, borsot ízlés szerint, 7 dkg parmezánt
frissen reszelve, valamint 2 ek olívaolajat és összevágtam nem túl
finomra.
A keveréket elegyítettem a csirkés spenóttal, ráütöttem egy tojást is.
A kiterített pulykamellet egyenletesen beterítettem evvel a
töltelékkel,majd szépen feltekertem. Hústűvel rögzítettem. Teljesen
beborítottam bacon szalonnával. A tűzhelyen mindkét oldalát mély
serpenyőben megkapattam, majd felöntöttem a fehérborral. Kicsit forraltam,
míg elpárolgott az alkoholtartalma, aztán hozzátöltöttem a csirkelevest,
körberaktam a megtisztított, felszeletelt zöldségekkel, lefedtem és a 200 fokra előmelegített sütőbe tettem lefedve, így sütöttem egy órát,
majd a tetőt levéve 10-15 perc alatt megpirítottam a külsejét.
A húst kb. 10 percig pihentettem, mielőtt felvágtam, pedig nagyon sorban állt már a család összes két tagja talpig kiéhezve.
A zöldségekből és a megmaradt pecsenyeléből finom szószt készítettem úgy, hogy a puhára főtt zöldségeket és a pecsenyelét egy kisebb edényben 1 kanál mézzel , 1 kanál magos mustárral és 1 dl tejszínnel botmixerrel pépesítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése