Ez valami fantasztikus. Nem egy diétás fogás, de nem bánom, jól megebédeltem belőle, sőt most vacsorára is ezt ettem finom édes szőlővel.
Hozzávalók:
A főzéshez:
- 2 kg-os sonka
- 2 l Coca-Cola
- 1 fej vöröshagyma
A mázhoz:
- 2 ek barna cukor
- 3 tk angol mustár
- 1 púpozott ek fekete melasz (helyettesíthető mézzel, juharsziruppal, sűrű cukorsziruppal)
- 1 marék szegfűszeg
Elkészítése:
A sonkát a kettévágott hagymával feltettem főzni a 2 liter Colában, hogy csak gyöngyözve főjön két és fél órán keresztül. Mikor megfőtt, leszűrtem róla a Colát és lehúztam a bőrét úgy, hogy egy vékony réteg zsír maradjon rajta, amit beirdaltam kockásra.
A máz összetevőit összekevertem, rákentem a sonkára, aztán a vágások valamennyi találkozásába egy-egy szem szegfőszeget szúrtam.
220 fokra előmelegítettem a sütőt hőlégkeverésen és 10 percre bedugtam a sonkát és addig sütöttem, míg felhólyagosodott rajta a máz.
Köret: felszeleteltem egy nagy édesburgonyát 0,5 cm-es szeletekre, valamint 4 kisebb burgonyát ugyan ilyen méretre. Egy tepsibe pakoltam őket, meglocsoltam kevés olívaolajjal, sóztam, borsoztam és kakukkfüvet és rozmaringot dobáltam a tetejére. Citromot is akartam, de elfelejtettem.180 fokos sütőben fólia alatt sütöttem 20 percig, aztán levettem a fóliát és és néhány perc alatt kicsit megpirítottam a a burgonya karikákat.
Nincs olyan receptje, ami nem ízlene, pedig számtalan ételt elkészítettem tőle.
Nigella a csúcs!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése