Összes oldalmegjelenítés

2015. május 24., vasárnap

Marha pörkölt vajas galuskával

Ha marhapörköltet készítek, általában nyakból főzöm, mert az hamarabb elkészül, mint a lábszár. Tulajdonképpen a vajas galuska miatt készült az egész. Azt még sosem készítettem és úgy gondoltam egy lágy körethez remek lesz egy karakteres húsétel. Számításom bevált.


Hozzávalók:
A pörkölthöz:
  • 2 nagy fej vöeöshagyma
  • 2 ek kacsazsír
  • 1 kg csont nélküli marhanyak
  • 2 ek spanyol pirospaprika
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 kk chilipehely 
  • 1 nagy TV paprika
  • 20 dkg hámozott paradicsom
  • 1 tk só
  • 1 csapott tk bors
  • 1 tk kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 l marha alaplé
A vajas galuskához:
  • 4 tojás
  • 10 dkg lágy vaj
  • 0,5 dl víz
  • 0,5 dl tej
  • 30 dkg félfogós liszt
Elkészítése: 

A pörkölthöz a felforrósított kacsazsíron megpirítjuk a felkockázott, tetemes mennyiségű hagymát. Mikor színesedni kezd, hozzáadjuk a piros paprikákat, majd a kb. 3x3 cm-es darabokra vágott húst. Addig sütjük, míg a hús mindenütt elveszti vörös színét. Közben sózzuk, borsozzuk, köményt adunk hozzá, majd a feldarabolt paradicsomot és a szeletekre vágott TV paprikát és a felszeletelt fokhagymát. Így pirítjuk még 1-2 percig, majd felöntjük alaplével, újra felforraljuk. Ha felforrt, 150 fokos sütőbe tesszük lefedve kb. 2 órára. Néha ellenőrizzük a hús puhulását, és hogy van-e még rajta elegendő folyadék. Ha szükséges, kevés vízzel pótolhatjuk a hiányt. Mire a hús megpuhul, a szaft teljesen besűrűsödik.
A galuskát már akkor bekeverhetjük, amikor a marhát feltesszük főzni.  Robotgéppel a tojásokat a lágy vajjal kikeverjük, hozzáadjuk a vizet és a tejet, sózzuk és belekeverjük a lisztet, majd letakarva szobahőmérsékleten pihentetjük. Amikor a marhánk már puha, felteszünk egy nagy fazék vizet forrni. Ha zubog, beleszórunk egy evőkanálnyi sót és a galuska tésztát több kisebb adagban beleszaggatjuk. Ha feljöttek a víz tetejére, kihalásszuk, leöblítjük és egy serpenyőben olvasztott vajra dobjuk. Tálalás előtt átmelegítjük.

Nincsenek megjegyzések: