Összes oldalmegjelenítés

2015. május 24., vasárnap

Bécsi túrós sült palacsinta

Sokat olvastam már, hogy mennyire finom ez a túrós palacsinta, hát nekifogtam. Palacsintát szívesen sütök, így nem esett nehezemre nekikezdeni. Kicsit keresgéltem, hogy valóban bécsi- e a bécsi. Ezt találtam: "A közkedvelt, legtöbb esetben gyümölcslekvárral vagy túróval töltött palacsinta vándorútja jóval hosszabb volt. Az eredete a francia crêpe-re vezethető vissza, amely Románián keresztül érkezett Magyarországra és vált a ma is ismert palacsintává, hogy aztán később meghódítsa Ausztriát is.  (forrás: http://www.austria.info/hu/etel-ital/etelek-sajat-tortenettel-1155040.html). 
Tehát előbb ért hozzánk, mint a sógorokhoz. Végül is mindegy, a lényeg, hogy visszaért hozzánk. Valóban nem ettem még finomabb túrós palacsintát ennél.


Hozzávalók:
Palacsintához:
  • 20 dkg tönkölyliszt
  • 4 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 ek repceolaj + 2-3 ek a sütéshez
  • 1 ek vanília kivonat
  • 1 ek gyümölcscukor
  • 5 dl tej
A töltelékhez: 
  • 50 dkg tehéntúró
  • 10 dkg lágy vaj
  • 4 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek friss citromlé
  • 5 dkg gyümölcscukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 csipet só
Az eredeti receptben mazsola is szerepel, nem is kevés,- de a családom leszavazta.

Az öntethez
  • 2 tojás
  • 1 ek gyümölcscukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1,5 dl tej
Elkészítése:

A palacsintatésztát a szokásos módon kikeverjük, majd 1 órát pihentetjük.
Palacsintasütőben  (itt 26 cm átmérőjű) 1 -1 kávéskanálnyi olajon mindkét oldalát megsütjük, talra rakjuk. A töltelékhez a túrót, a lágy vajat a cukrot, a vaníliát és a reszelt citromhéját összekeverjük. A tojásokat ketté választjuk. A sárgáját a túrós töltelékhez keverjük. A fehérjét egy csipet sóvak kemény habbá verjük és a túrós masszába forgatjuk.
A kihűlt palacsintákat gazdagon megtöltjük a túróval és feltekerjük. Egy tűzállótálat kivajazunk és a megtöltött palacsintákat négyfelé vágjuk, majd a tálba felállítva sorba rakjuk kitöltve azt teljesen.
Az öntethez valókat robotgéppel habosra keverjük és a palacsintákra locsoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt megsütjük. Akkor készült el, ha az öntet még remeg, de nem folyik. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Balga módon vacsorára készült el, de annyira finom volt, hogy nem tudtuk abba hagyni az evést, degeszre laktunk a sok lágy, illatozó finomsággal.

Nincsenek megjegyzések: