Összes oldalmegjelenítés

2013. november 4., hétfő

Lemon curd

Valaha egyszer már elkészítettem ezt a krémet mert meg akartam ismerkedni vele, de most kifejezett célom volt. Származtatják ezt az angoloktól, skótoktól, kinek mi a szimpatikusabb. Egy biztos a britek imádják és nagy kanállal eszik. 


Hozzávalók:

  • 2 nagy tojás
  • 2 nagy citrom leve és reszelt héja
  • 10 dkg nádcukor
  • 1 tk kukoricakeményítő (opcionális)
  • 5 dkg vaj felkockázva


Elkészítése:

Egy kisebb fazékban vizet forralunk, mert efölött fogjuk a krémet besűríteni.
A hozzávalókat, - kivéve a vajat,-  mind egy keverőtálba tesszük és a gőz fölött elkezdjük keverni habverővel. Aki nem edzett, az most biztosan törölgetheti a verítéket a homlokáról, mert ezt bizony folyamatosan verni kell. Megpróbáltam robotgéppel, de annyira hűtötte a krémet, hogy nem tudott besűrűsödni, így kénytelen voltam kézi erőre váltani. A krém kellő sűrűségének eléréséhez bizony legalább 10 perc folyamatos habverés szükségeltetik, nehogy a krémből rántotta legyen . Mikor már jól besűrűsödött, akkor levesszük a gőz fölül és további folyamatos keverés mellett kockánként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, míg homogén masszává nem válik.
Kisterilezett üvegekben lezárva a hűtőben 1 hétig is eltarthatjuk.  
Illatos, szemet gyönyörködtető ízbomba, mely beragyogja a télies konyhámat.

Nincsenek megjegyzések: