Olyan ebédet főztem,- legalábbis a terv ez volt,- ami mindenki tetszését elnyeri szűk kis családom körében. Mindössze hárman élünk együtt. Én csak olyat főzők, amit szeretek. A férjem roppant hálás közönség, mert mindent megeszik. A fiam a sarkalatos pont, de ez még az ő mai egészségtelen koszton nevelkedett ízlésének (nem általam készített) is megfelelt.
Hozzávalók:
A húshoz:
A panírozáshoz:
A krumpli körethez:
A paradicsom salsához:
Az avokádó salsához:
Elkészítése:
A húst megsóztam. Egy tálba tettem a kukoricapelyhet és csak ököllel összenyomkodtam, hogy összetörjön, de azért nagyobb darabokba maradjon. A krémsajtot, az írót és a tojást elkevertem, belemártottam a húst, majd az összetört kukoricapehelybe forgattam. Egy közepes tepsit kibéleltem sütőpapírral, amire teáskanálnyi vajdarabokat tettem. Erre fektettem a húst és a tetejére is vajat csipkedtem. Mikor megtelt a tepsi, letakartam fóliával és a 160 fokra előmelegített sütőbe dugtam hőlégkeverésen negyed órára. Ezután levettem a fóliát és további negyed órát pirítottam. Ennyi idő alatt átsült a hús, de nem száradt ki, hanem jó szaftos maradt.
Kisebb sárga burgonyákat alaposan megmostam folyóvíz alatt, félbe vágtam, lespricceltem olajjal. Megszórtam Maldon sóval, borsot és koriandert őröltem rá, szerecsendiót reszeltem és követte a húst fóliával lefedve hőlégkeverésen a 160 fokos sütőbe. A sütés módja és ideje ugyanaz volt. Először fólia alatt negyed óra, majd anélkül még negyed.
A paradicsom salsához a paradicsomot és a lilahagymát felkockáztam, a korianderzöldet is felaprítottam. A többiből dresszinget kevertem és egy tálban összevegyítettem őket, fél órára a hűtőbe vándoroltak, míg a hús és a krumpli sült.
Az avokádót ketté vágtam, magját kivettem, meghámoztam. Egyik felét felkockáztam. A másik felét a fokhagymával, lime-al, sóval, borssal, chilivel, olívaolajjal, tejföllel botmixer segítségével pürésítettem, majd belekevertem a kis kockákat és a felaprított korianderzöldet.
A kukoricapehely és a burgonya masszív szénhidrátbomba volt (valljuk be), de valamennyit ellensúlyozott a salsa. Mindenesetre nagyon, de nagyon finom lett és igazi sikert arattam vele.
Hozzávalók:
A húshoz:
- 3 db fél csirkemellfilé
- só
- a sütéshez vaj
A panírozáshoz:
- 10 dkg krémsajt
- 1 "M"-es tojás
- 0,5 dl író
- 3 marék kukoricapehely
A krumpli körethez:
- 75 dkg sütni való burgonya
- 2 -3 ek olaj
- Maldon só
- frissen őrölt fekete bors
- durvára őrölt koriandermag
- kevés frissen reszelt szerecsendió
A paradicsom salsához:
- 2 nagy paradicsom felkockázva
- 1 kisebb lilahagyma felkockázva
- só
- bors
- 1 ek chiliszósz
- 1/2 lime leve
- korianderzöld
- 2 ek olívaolvaolaj
Az avokádó salsához:
- 1 nagy érett avokádó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk chiliszósz
- 1 lime leve
- só
- bors
- korianderzöld
- 2 -3 ek tejföl
- 2 ek olívaolaj
Elkészítése:
A húst megsóztam. Egy tálba tettem a kukoricapelyhet és csak ököllel összenyomkodtam, hogy összetörjön, de azért nagyobb darabokba maradjon. A krémsajtot, az írót és a tojást elkevertem, belemártottam a húst, majd az összetört kukoricapehelybe forgattam. Egy közepes tepsit kibéleltem sütőpapírral, amire teáskanálnyi vajdarabokat tettem. Erre fektettem a húst és a tetejére is vajat csipkedtem. Mikor megtelt a tepsi, letakartam fóliával és a 160 fokra előmelegített sütőbe dugtam hőlégkeverésen negyed órára. Ezután levettem a fóliát és további negyed órát pirítottam. Ennyi idő alatt átsült a hús, de nem száradt ki, hanem jó szaftos maradt.
Kisebb sárga burgonyákat alaposan megmostam folyóvíz alatt, félbe vágtam, lespricceltem olajjal. Megszórtam Maldon sóval, borsot és koriandert őröltem rá, szerecsendiót reszeltem és követte a húst fóliával lefedve hőlégkeverésen a 160 fokos sütőbe. A sütés módja és ideje ugyanaz volt. Először fólia alatt negyed óra, majd anélkül még negyed.
A paradicsom salsához a paradicsomot és a lilahagymát felkockáztam, a korianderzöldet is felaprítottam. A többiből dresszinget kevertem és egy tálban összevegyítettem őket, fél órára a hűtőbe vándoroltak, míg a hús és a krumpli sült.
Az avokádót ketté vágtam, magját kivettem, meghámoztam. Egyik felét felkockáztam. A másik felét a fokhagymával, lime-al, sóval, borssal, chilivel, olívaolajjal, tejföllel botmixer segítségével pürésítettem, majd belekevertem a kis kockákat és a felaprított korianderzöldet.
A kukoricapehely és a burgonya masszív szénhidrátbomba volt (valljuk be), de valamennyit ellensúlyozott a salsa. Mindenesetre nagyon, de nagyon finom lett és igazi sikert arattam vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése