Összes oldalmegjelenítés

2014. január 12., vasárnap

Kukoricapehelyben sült csirkemell salsakkal

Olyan ebédet főztem,- legalábbis a terv ez volt,- ami mindenki tetszését elnyeri szűk kis családom körében. Mindössze hárman élünk együtt. Én csak olyat főzők, amit szeretek. A férjem roppant hálás közönség, mert mindent megeszik. A fiam a sarkalatos pont, de ez még az ő mai egészségtelen koszton nevelkedett ízlésének (nem általam készített) is megfelelt. 


Hozzávalók:
A húshoz:

  • 3 db fél csirkemellfilé
  • a sütéshez vaj

A panírozáshoz: 

  • 10 dkg krémsajt
  • 1 "M"-es tojás
  • 0,5 dl író
  • 3 marék kukoricapehely

A krumpli körethez:

  • 75 dkg sütni való burgonya
  • 2 -3 ek olaj
  • Maldon só
  • frissen őrölt fekete bors
  • durvára őrölt koriandermag
  • kevés frissen reszelt szerecsendió

A paradicsom salsához:

  • 2 nagy paradicsom felkockázva
  • 1 kisebb lilahagyma felkockázva
  • bors
  • 1 ek chiliszósz
  • 1/2 lime leve
  • korianderzöld
  • 2 ek olívaolvaolaj

Az avokádó salsához:

  • 1 nagy érett avokádó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk chiliszósz
  • 1 lime leve
  • bors
  • korianderzöld
  • 2 -3 ek tejföl
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítése:

A húst megsóztam. Egy tálba tettem a kukoricapelyhet és csak ököllel összenyomkodtam, hogy összetörjön, de azért nagyobb darabokba maradjon. A krémsajtot, az írót és a tojást elkevertem, belemártottam a húst, majd az összetört kukoricapehelybe forgattam. Egy közepes tepsit kibéleltem sütőpapírral, amire teáskanálnyi vajdarabokat tettem. Erre fektettem a húst és a tetejére is vajat csipkedtem. Mikor megtelt a tepsi, letakartam fóliával és a 160 fokra előmelegített sütőbe dugtam hőlégkeverésen negyed órára. Ezután levettem a fóliát és további negyed órát pirítottam. Ennyi idő alatt átsült a hús, de nem száradt ki, hanem jó szaftos maradt. 
Kisebb sárga burgonyákat alaposan megmostam folyóvíz alatt, félbe vágtam, lespricceltem olajjal. Megszórtam Maldon sóval, borsot és koriandert őröltem rá, szerecsendiót reszeltem és követte a húst fóliával lefedve hőlégkeverésen a 160 fokos sütőbe. A sütés módja és ideje ugyanaz volt. Először fólia alatt negyed óra, majd anélkül még negyed.
A paradicsom salsához a paradicsomot és a lilahagymát felkockáztam, a korianderzöldet is felaprítottam. A többiből dresszinget kevertem és egy tálban összevegyítettem őket, fél órára a hűtőbe vándoroltak, míg a hús és a krumpli sült.
Az avokádót ketté vágtam, magját kivettem, meghámoztam. Egyik felét felkockáztam. A másik felét a fokhagymával, lime-al, sóval, borssal, chilivel, olívaolajjal, tejföllel botmixer segítségével pürésítettem, majd belekevertem a kis kockákat és a felaprított korianderzöldet. 
A kukoricapehely és a burgonya masszív szénhidrátbomba volt (valljuk be), de valamennyit ellensúlyozott a salsa. Mindenesetre nagyon, de nagyon finom lett és igazi sikert arattam vele.

Nincsenek megjegyzések: