Összes oldalmegjelenítés

2016. január 28., csütörtök

Diétás olívabogyós ciabatta

Nagyon szeretjük a ciabattát. Most megpróbáltam egészségesebb formában elkészíteni.


Hozzávalók: 

  • 25 dkg öregtészta
  • 20 dkg Diabestar szénhidrá csökkentett liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg durumliszt
  • 3,2 dl langyos víz
  • 8 g instant élesztő / vagy 3 dkg friss
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 kk cukor
  • 1 tk só
  • 3 ek burgonyapehely
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • 6 dkg fekete olívabogyó negyedelve
  • magok, ha szeretnénk

Elkészítése:

Az öregtésztát sütés előtt fél nappal összedagasztom, kint hagyom a konyhapulton. Ha eljött a sütés ideje, három részre osztom, csak 1/3-át használom, a többit légmentesen lezárt dobozba a hűtőben két hétig is el lehet tartani.
Dagasztógép táljába teszem az öregtésztát, a sót, rámérem a liszteket, fűszereket olajat. Közben a langyos vízbe keverem a cukrot és az élesztőt és habosra kelesztem, majd azt is a többi alapanyaghoz adom, megdagasztom, míg fényes, ruganyos tésztát kapok. Ezt a tésztát fél órát kelesztem. Majd olajos munkalapon kinyújtom, vagy csak tenyérrel kilapítom és ráteszem a felaprított olívabogyót. A tésztát feltekerem, mint egy beiglit, és 90 fokot elforgatva is összehajtogatom.Letakarva 20 percet kelesztem, míg duplájára nő, majd kinyújtom ujjnyi vékonyra. Tetejét megszórom magokkal (ha éppen van otthon), egy pizzavágóval kockákra vagy rombuszokra vágom a tésztát. Nekem 14 db lett belőle. Újra kelesztettem 15 percet. Betettem a  hideg sütőbe. Van olyan funkcióm, hogy 4 perc alatt felmelegít 150 fokra, nekem ez volt a kelesztés befejezése. Langyos vízzel lespricceltem a süteményeket és feltekertem a hőfokot 220 fokra. Amikor elérte ezt a hőfokot, visszakapcsoltam 200 fokra. Összesen még 12 percig sütöttem a sütiket.  

Nincsenek megjegyzések: