Összes oldalmegjelenítés

2012. október 10., szerda

Indiai vajas csirke

Gyerekem rendelte ezt az ételt, amit sokszor ettünk a szomszédban található indiai étteremben. Ők bezártak, de én nem. Mindig készen állok az elkészítésére.

A recept:
Hozzávalók a raguhoz: 
50 dkg csirkemellfilé
Pác:
3 gerezd fokhagyma
diónyi gyömbér
1 ek garam masala
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriandermag
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt kurkuma
1 csipet őrölt görög széna
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipetőrölt zöld kardamom
375 g natúr joghurt
1 ek barnacukor

1 ek korianderzöld
200 ml kókusztej
400 g hámozott, daraboltparadicsomkonzerv
80 g vaj

A körethez: 
20 dkg barnarizs
5 dkg vadrizs
1 ek olaj
1 kk só
 
A naanhoz (indiai lepénykenyér):
20 dkg BL-80 kenyérliszt
1 tk méz
0,5 dl víz
1 dl natúr joghurt
0,6 dkg élesztő
2 ek olaj
1 csipet só
vaj

A csirkemellet nagyobb kockákra vágjuk és a páccal leöntjük, fóliával letakarjuk. Ha lehet, egész éjszakára, de legalább 3-4 órára hűtőszekrényben érleljük.
A vajat lassú tűzön elkezdjük forralni, míg el nem tűnik róla minden hab- leszedjük (elsütünk belőle minden vizet), így tisztított vajat, ghít kapunk. Ebbe a vajba tesszük a páclétől lecsepegtetett húskockákat és addig sütjük, míg ki nem fehéredik minden oldalon. Ekkor hozzáadjuk az összes páclét, a paradicsomot és a kókusztejet, korianderzöldet és lassú tűzön fedő nélkül addig forraljuk, míg be nem sűrűsödik és a hús meg nem fő.
A rizst és a vadriszt kevés olajon megpirítjuk, sózzuk és felengedjük kb fél liter vízzel vagy zöldségalaplével kb. 15 perc alatt készre főzzük.
A naanhoz a vizet meglangyosítjuk, belekeverjük a mézet és az élesztőt, megkelesztjük. Ezután a joghurtot, az olajat, végül a lisztet és a sót is hozzákeverjük, átdagasztjuk, egy órát lefedve kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett munkalapon 5-6 részre osztjuk, kis gombócokat gyúrunk belőle, melyeket ovális alakra, vékonyra nyújtunk. Megforrósítunk egy száraz teflonserpenyőt és lefedve mindkét oldalát 1-1 perc alatt megsütjük. Ha megsült, mindkét oldalát vajjal, vagy fokhagymás vajjal megkenjük.
Ez egy komplett ebéd, ahogy Indiában is fogyasztják. Mi is így ettük az étteremben és nagyon szerettük. Nem annyira macerás, mint ahogyan hangzik. Szerintem minden indiai ételt nagyon gyorsan elkészíthető. Na jó, nem mindegyik, de szinte mégis. Szeretem az indiai konyhát és szívesen készítem az ételeiket.
Ha az ember erre adja a fejét, akkor praktikus beszerezni egy jó fűszerüzletben a hozzávaló fűszereket. Vannak alapfűszereik, amit mindig használnak a főzéshez, és vannak kiegészítő fűszerek, valamint kiváló fűszerkeverékeik, mint pl. a fentebb szereplő garam masala. A masala jelenti a fűszerkeveréket.  A Terebess fűszerkalauzban nagyon részletes ismertetőt lehet találni róluk. Én általában ebben az üzletben szoktam beszerezni a fűszerkészletemet, melyre mondhatom, hogy igen gazdag és egyre bővülő tagokat tudhat magáénak. Így könnyen vágok bele minden indiai menü elkészítésébe. Aki szereti a gazdag aromás ízvilágit, a kellemes illatos ételeket, feltétlenül tegyen egy próbát vele.

Nincsenek megjegyzések: