Összes oldalmegjelenítés

2012. október 7., vasárnap

Mindennapi kenyerünk

Ez itt a mai, egy finom rozskenyér. Lágy, illatos, finom. Ezt nem csak én mondom, hanem családom is tapasztalta. Egyik legkedveltebb elfoglaltságom a konyhában a kenyérsütés. Bármikor, bármilyen körülmények között szívesen látok neki egy kenyér elkészítésének. Hosszú idő óta minden nap, vagy amikor elfogy a kenyerünk, sütök egy újat, majd megint egy újat... Tekintélyes mennyiségű receptet tettem fel belőlük itt.
Nagyon sok tésztánál használok érlelt kovászt,- amit a kenyérsütő berkekben öregtésztának hívnak. Én Limara blogján találkoztam évekkel ezelőtt, s azóta lelkes használója vagyok.

A következőképpen készítem az alábbi hozzávalókból:

50 dkg kenyérliszt
3 dl langyos víz
1 tk méz
1 csipet só
2 ek olaj
1 dkg friss élesztő
A langyos vízbe keverem a mézet és az élesztőt, megkelesztem. Kenyérsütőgépben ezt a folyadékot a többi alapanyaggal összedagasztom, amiből egy nagyon lágy tésztát kapok.
Rendes dagasztóprogramon dagasztom, kelesztem és a kenyérsütőben hagyom egy fél napra, aztán újra összekeverem és porciózom három részre.  Az adagokat  dupla réteg folpackba csavarva hűtőszekrényben tárolom felhasználásig. Akár 10 napig is eltartható.

Vissza a kenyérhez, tehát a  hozzávalói:

25 dkg öregtészta
20 dkg világos rozsliszt
30 dkg finomliszt
1 ek méz
2,5 dl víz
1,5 dkg élesztő
1 ek tejföl
1 tk só
1 kk őrölt kömény
2 ek olaj

 Elkészítése:

A langyos vízben elkeverem a mézet, belemorzsolom az élesztőt és langyos helyen lefedve megkelesztem. Kenyérsütőgép üstjébe készítem az alapanyagokat. Mindig alulra teszem a folyadékot és felülre jönnek a szilárd összetevők. Eszerint bekészítek mindent, aztán munkára ösztökélem az öreglányt. Kenyeret nem sütök benne,- mert azt csak a sütőben szeretem megsütni, - de dagasztani, keleszteni nagyon bevált. Sok munkát levesz a vállamról. Tehát ha minden benne van, jöhet a 1,5 órás dagasztó program. A végén kiveszem az óriásra növekedett kenyértésztát és lisztezett deszkán átgyúrom, kipasszírozom belőle a szuszt, majd egy jó nagy teflonlábasba ültetem megkenem tejföllel és össze-vissza vagdalom késsel (ez már horror).

Lefedem és újra kelesztem 20-30 perc alatt, míg a sütő előmelegszik 200 fokra. Ekkor beteszem a sütőbe és fél óráig felé sem igen nézek. Ha eltelt az idő és már szeretne a kenyerem kitüremkedni a fedő alól. akkor leveszem a tetőt és negyed óra alatt szép pirosra sütöm. Íme:

Ugyan a helyes kis smile semmivé foszlott a sülés során, de nem adom fel, hogy megtanuljam mívessé tenni a kenyerem. Addig csak finom.

1 megjegyzés:

Marta írta...

GUSZTA!
Már értem az öregtésztát és használatát, de a viz használatát sütéskor, azt nem. A viz spriccelés....hallottam, hogy tesznek vizet edénybe a kenyér alá sütéskor, hogy ropogósabb legyen...Mi a legjobb módszer?