Összes oldalmegjelenítés

2012. október 25., csütörtök

Quinoa zöldségekkel, az egészséges ebédért


 Régen dédelgetett tervem volt, hogy vásárolok quinoát és főzők belőle valamit. Azt tudtam, hogy egészséges (árus úgy adta el nekem: " ez a szupermag"), de kicsit sokalltam az árát. Viszont űzött a kíváncsiság, milyen az íze, hogyan lehet vele jól lakni, stb. Megvettem, félretettem. Most hogy szabadságon vagyok, gondoltam eljött az idő, nem várok tovább. Különböző zöldségekkel főztem össze ízesítésnek.

Közben kicsit kutakodtam és ezt olvastam róla a www.life.hu-n:

Az inkák aranyaként is emlegetett quinoa Dél-Amerikából származó gabonaféle. Már 8-9 ezer évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztotta az ember, az inkák pedig szent ételnek tartották, és a Gabona anyja néven emlegették. Az inka harcosok a quinoa magnak köszönhetően nagyon kitartóak voltak, és az átlagnál jóval gyorsabban gyógyultak fel a harcban szerzett sérüléseikből.
Az inkákon kívül sokan sokáig nem tudták, mennyire értékes is ez a növény - a spanyol hódítók például majdnem kiirtották a quinoát, amikor megtiltották az indiánoknak a termesztését. A "csodagabonát" aztán az 1980-as években fedezte fel ismét két amerikai, akik meg is kezdték a termesztését Colorádóban. Az amerikai Sziklás-hegységben ma évente több mint 100 000 kiló quinoát termelnek. A legértékesebb fajta 4000 méter felett nő: ez a legédesebb és a legfehérebb. A fehér típuson kívül létezik még piros és fekete a növényből: előbbi kissé intenzívebb ízzel rendelkezik, mint a fehér változat, a fekete pedig még erőteljesebb aromával bír.
Nem hizlal, gluténmentes és lúgosít
A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, ráadásul kiemelkedően magas is a fehérje-tartalma - jóval több, mint a rizsé vagy a búzáé. Található benne C-, E- és B-vitamin - utóbbiból többféle -, továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kálcium, valamint minden olyan aminosavat tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Mivel nem tartalmaz glutént, könnyű megemészteni, ráadásul lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Élelmi rostokban igen gazdag növény, ezért különösen javasolt a fogyasztása székrekedéssel küzdők, kismamák, keringési betegségekben szenvedők és fogyókúrázók számára. Utóbbi esetben azért is érdemes a quinoát választani, mert nagyon alacsony a kalóriatartalma, ráadásul lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.



A receptem:

7,5 dkg quinoa
1 ek olívaolaj
5 dkg édes borgonya
5 dkg sárgarépa
5 dkg cékla
7,5 dkg padlizsán
7,5 dkg cukkini
2,5 dl húsalaplé
1 kk só
1 kk bors
szárított zöldfűszerekből 1-1 kk : kakukkfű, bazsalikom, oregánó
1 tojás

Elkészítése:

A zöldségeket egyforma, kb. 1x1 cm-es kockákra vágtam.
A quinoát az olajon átforgattam, sóztam, borsoztam, hozzáadtam, hozzáadtam az édesburgonyát, a répát és a céklát, a zöldfűszereket majd felöntöttem a húsalaplével. Fedő alatt főztem kb. 10 percig, aztán következett a padlizsán és a cukkini.
Mikor megfőtt, hagytam langyosra hűlni, hozzákevertem egy tojást, hogy összetartja és maréknyi labdákat gyúrtam belőle, amelyeket szilikon muffinformába tettem és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem. Azért így készítettem el, mert köretnek szántam. Egy biztos, én elég sokat tudok enni, de megettem 3 "muffint" belőle 5 órája és még nem vagyok éhes. Nálam ez nagy szó. Valamit tud ez a quinoa.

Nincsenek megjegyzések: