Összes oldalmegjelenítés

2012. október 6., szombat

Színes tészták zölden

Tébolyom tovább tartott, így következtek a zöld színű tészták. De mi van itthon a háztartásban a mivel színesebbé tehetem a tésztámat? Vettem spenótport, aztán kicsit kutakodtam a kincses szekrénykém mélyén és rábukkantam a múltkorjában vásárolt matcha teára, valamint egy doboz spirulinára. Aki nem ismerné őket a matcha egy Kínában őshonos, de manapság Japánban divatos jó minőségű zöld tea, melyet porrá őrölnek, így készítenek belőle teát. Használják azonban ételek,- főleg édességek,- ízesítésére és színezésére, mint ebben a receptben és itt is elkészítettem már. A spirulina pedig (talán a fogyókúrázók ismerik), - kék-zöld alga a mikroalgák közül a legkorábban felfedezett és legismertebb fajta, természetes és könnyen emészthető teljes értékű fehérjeforrás. Tápanyagtartalmát tekintve kb. 60%-ban tartalmaz fehérjét, vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, illetve klorofill- és enzimbőség jellemzi. B12-vitamin-tartalma kimagasló, a béta-karotinoidok teljes spektrumát tartalmazza, emellett fikocianin- és többszörösen telítetlen zsírsav-tartalma is jelentős, a 20 életfontosságú esszenciális aminosavból 18-at tartalmaz. Vitaminok: B1, B2, B5, B6, B9, B12, A, E, C, PP; Mikroelemek: vas, jód, kalcium, nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, foszfor, szelén, króm, vanádium. Ismert koleszterincsökkentő hatása. Adagolásával "óvatosan" kell bánni, naponta 50 g-nál több nem fogyasztható belőle, mert hosszú időn keresztül nagy adagban fogyasztva májkárosító hatású lehet. Ez itt nem áll fenn, hiszen 1 teáskanálnyit használtam a tésztához, amitől olyan sötétzöld színe lett, hogy amikor kiszáradt, szinte feketének látszott.
Matchás tészta:
100 g durum tésztaliszt
1 tojás
1 ek matcha tea
1 tk langyos víz

Spenótos tészta:
100 g durum tésztaliszt
1 tojás
1ek spenótpor
1 tk langyos víz

Spirulinás tészta:
100 g durum tésztaliszt
1 tojás
1 tk spirulinapor
1 tk langyos víz

Ezekhez a tésztákhoz azért meg kell találnom a megfelelő ételt, ami mellé köretként tálalom. A matcháshoz mindenképpen valamilyen japán halételt képzelek el. A spenótoshoz sok minden illik. A spirulináson viszont még töröm a fejem. Talán egy zöldségétel mellé lesz ideális kísérő.

1 megjegyzés:

Marta írta...

Szépek, biztos finomak is, nem beszélve milyen egészségesek!

A spirulináshoz nekem valami pikáns, rockfortos sajtszósz ugrik be, vagy valamilyen tengeri herkentyűs.... garnélarák szósz? Garnélarák vajon, pici liszt,tejjel felönteni,pici tejszin, pici só, végén megszórni petrezselyemmel...
Na,most éhes lettem...nem jó, mert még nincsen ebéd-idő..