Összes oldalmegjelenítés

2012. november 13., kedd

Csirke tikka masala kurkumás burgonyával

Legkedveltebb konyha számomra a sok nemzet közül, melyeket kipróbálok és elkészítek,- az indiai. Gazdag ízek, aromák, illatok kavalkádja minden fogás. A szerelmese vagyok.
Elsőként talán ezt az ételt kóstoltam meg, azóta is szeretem. Persze sokan sokféleképpen készítik el. Próbáltam már én is több recept szerint. Ez itt az egyik változat, amiből többször repetázott a fiam. Nekem mindig ez a valódi fokmérő. Ha ő kétszer eszik valamiből, az már igen finom lehet.

Tehát a hozzávalók:

A páchoz:
  • 70 dkg kicsontozott, bőr nélküli csirkemell
  • 1/2 citrom leve
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk paprika
  • 1/2 tk kasmíri chilipor
  • 1 tk garam masala
  • 3 ek napraforgóolaj
  • 1 dl tejszín

A szószhoz:
  • 3 ek npraforgóolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 ek őrölt koriandermag
  • 1/2 tk őrölt kurkuma
  • 1/2 tk őrölt kasmíri chili
  • 2 tk pirospaprika
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 dl joghurt
  • 400 g hámozott paradicsomkonzerv
  • 1 dl csirkehúsleves 
  • 1 tk garam masala
  • 4 ek korianderlevél

A burgonyakörethez:
  • 1 kg burgonya meghámozva, nagy kockára vágva 
  • 2-3 ek olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk római kömény
  • 2-3 ek aprított korianderlevél
  • 1,5 dl csirkehúsleves
A nagy kockákra vágott csirkemellet néhány órára a fenti pácban hűtőben érleljük.
Ha már eltöltötte az idejét a kellemes fűszerek társaságában, akkor egy nagy serpenyőben vagy lábasban olajat hevítünk abba beleszórjuk a fűszereket, pirítjuk, míg illatozni nem kezdenek, ekkor hozzáadjuk a hagymát, tovább pirítjuk. Ezt követően jön bele a lecsöpögtetett csirkemell, aminek megpirítjuk minden oldalát, majd ráborítjuk a páclevet, a joghurtot és a szósz minden alkotóját. Erős tűzön főzzük, míg besűrűsödik és a hús puha lesz. 

A köretet hasonlóképpen készítjük. Az felforrósított olajon megpirítjuk a fűszereket, aztán a hagymát, aztán a krumplit is átforgatjuk a fűszeres olajban, kevés sót hintünk rá és felöntjük 1,5 dl csirkehúslevessel. Fedő alatt kis tűzön megfőzzük, végül meghintjük apróra vágott korianderlevéllel.



A fogáshoz a köreten kívül indiai lapos kenyeret, naánt szoktak tálalni. Készülhet ez különböző lisztekből, ettől is függ az elnevezése. Sütés után ezeket megvajazzák, így friss marad, nem szárad ki, valamint a vajba lehet ízesítőket keverni, pl fokhagymát (Hm, mint a mi lángosunk.) Sokban hasonlít szerintem a mi ételeinkhez az indiai konyha,  hisz az is felmerült, hogy őseink onnan jöttek erre a szép vidékre élni.

Nincsenek megjegyzések: