Elsőként talán ezt az ételt kóstoltam meg, azóta is szeretem. Persze sokan sokféleképpen készítik el. Próbáltam már én is több recept szerint. Ez itt az egyik változat, amiből többször repetázott a fiam. Nekem mindig ez a valódi fokmérő. Ha ő kétszer eszik valamiből, az már igen finom lehet.
Tehát a hozzávalók:
A páchoz:
- 70 dkg kicsontozott, bőr nélküli csirkemell
- 1/2 citrom leve
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk paprika
- 1/2 tk kasmíri chilipor
- 1 tk garam masala
- 3 ek napraforgóolaj
- 1 dl tejszín
A szószhoz:
- 3 ek npraforgóolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 ek reszelt gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 ek őrölt koriandermag
- 1/2 tk őrölt kurkuma
- 1/2 tk őrölt kasmíri chili
- 2 tk pirospaprika
- 1 tk füstölt paprika
- 1 dl joghurt
- 400 g hámozott paradicsomkonzerv
- 1 dl csirkehúsleves
- 1 tk garam masala
- 4 ek korianderlevél
A burgonyakörethez:
- 1 kg burgonya meghámozva, nagy kockára vágva
- 2-3 ek olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 tk kurkuma
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk római kömény
- 2-3 ek aprított korianderlevél
- só
- 1,5 dl csirkehúsleves
Ha már eltöltötte az idejét a kellemes fűszerek társaságában, akkor egy nagy serpenyőben vagy lábasban olajat hevítünk abba beleszórjuk a fűszereket, pirítjuk, míg illatozni nem kezdenek, ekkor hozzáadjuk a hagymát, tovább pirítjuk. Ezt követően jön bele a lecsöpögtetett csirkemell, aminek megpirítjuk minden oldalát, majd ráborítjuk a páclevet, a joghurtot és a szósz minden alkotóját. Erős tűzön főzzük, míg besűrűsödik és a hús puha lesz.
A köretet hasonlóképpen készítjük. Az felforrósított olajon megpirítjuk a fűszereket, aztán a hagymát, aztán a krumplit is átforgatjuk a fűszeres olajban, kevés sót hintünk rá és felöntjük 1,5 dl csirkehúslevessel. Fedő alatt kis tűzön megfőzzük, végül meghintjük apróra vágott korianderlevéllel.
A fogáshoz a köreten kívül indiai lapos kenyeret, naánt szoktak tálalni. Készülhet ez különböző lisztekből, ettől is függ az elnevezése. Sütés után ezeket megvajazzák, így friss marad, nem szárad ki, valamint a vajba lehet ízesítőket keverni, pl fokhagymát (Hm, mint a mi lángosunk.) Sokban hasonlít szerintem a mi ételeinkhez az indiai konyha, hisz az is felmerült, hogy őseink onnan jöttek erre a szép vidékre élni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése