Összes oldalmegjelenítés

2012. november 2., péntek

Lángos

A legjobb. Jucika barátném naponta elzarándokol a Fény utcai piacra, ahol is magához vesz egy finom lángost, vagy ha azt nem lel, akkor egy finom "pálmalevelet". Sokan mások is így tesznek.Na én nem zarándokoltam sehova, hanem nekiálltam itthon. A pech az volt, hogy van egy jó receptem kedvenc unokatesómtól, de nem találtam, a gépemben nem volt, net ,meg sehol, mert upc karbantartott (betartott). Na gondoltam, annyi kenyeret, miegymást sütöttem, hogy egy lángos zsigerből is megy. De a másik kerékkötő az alapanyagok hiánya volt. Úgy ki volt fosztva a hűtőm, mint még soha (pedig ez rám nem jellemző). Rendesen kefirrel vagy joghurttal készítem.

No tehát a lehetséges anyagokból így készült a lángos:

2 dl tej
1 ek méz
2 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
2 tk só
60 dkg BL-55 finomliszt
1 tk sikér
2 ek olaj

Feltétnek: 

tejföl 
reszelt sajt
4 gerezd fokhagyma + 1 dl olívaolaj

Elkészítése: 

A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a mézet, belemorzsolom az élesztőt és megkelesztem. Ha felfutott, kenyérsütőgép üstjében teszem a folyékony összetevőket alulra, a szilárdakat felülre és dagasztó programon megdagasztom, megkelesztem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán óvatosan átgyúrom, elosztom tetszőleges méretűre (ezt 11 részre sikerült), kis cipócskákat gömbölyítek belőlük, amit 20 perc alatt letakarva újra kelesztek. Közben felforrósítom az olajat 175 fokra és a forró olajban lefedve mindkét oldalát 1,5-2 perc alatt szép pirosra sütöm.

Ezek sültek ki a dologból:



Mindig a legegyszerűbb a legjobb. Család, kollégák úgy eltüntették, mintha nem is lett volna. Bár, Jucika,- legjobb tudomásom szerint,- még őriz egyet. De miért? 

Nincsenek megjegyzések: